Најновије

Шта кажу аналитичари о Пајтићу као "ујединитељу опозиције"...

БЕОГРАД - Уколико Бојан Пајтић успе да обједини опозицију и на следећим изборима буде озбиљан политички такмац Александру Вучићу, председник Демократске странке ће доказати да је израстао у озбиљног и харизматичног политичара. Јер, на том дугом путу чекају га лични сукоби, нетрпељивости и анимозитети лидера опозиције које ће јако тешко уклопити у један складан тим, пише Политика.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Управо суревњивост и сујета политичких лидера била је један од главних разлога зашто су крајем 2013. године пропали преговори о стварању нове форме политичке организације између ДС-а и ЛДП-а. Јован Најденов из ЛДП-а подсећа да тада нису наишли на разумевање ДС-а, али да сада немају право да одбију било какав разговор. Он подсећа да је у ранијим преговорима био присутан и Бојан Пајтић. Према незваничним информацијама, разговори са Лигом социјалдемократа Војводине и с Новом демократском странком већ су почели. Указујући на потребу формирања широког опозиционог фронта, нови потпредседник ДС-а Борислав Стефановић и сада мисли да ће бити тешко остварити сарадњу са лидерима одређених странака, пре свега НДС-а, али не и са самим странкама и чланством. Званично и НДС нема проблема да разговора са ДС-ом, али сматра да позив не треба упућивати преко медија. Шеф посланичке групе НДС-а Марко Ђуришић каже да му је драго што су ДС и Пајтић признали да је НДС опозиција. „То су нам раније оспоравали и говорили да смо направљени да би били део власти и да нас само власт занима”, казао је Ђуришић.
Владимир Гоати, директор „Транспарентности Србија”, подсећа на политичко искуство које није специфично само за ову територију, већ генерално за целу Европу, да се најтеже успостављају коалиције и савези између изворних партија и оних који су се отцепили. Он подсећа на пример ДС-а и ДСС-а.
„Не треба заборавити људски фактор, јер је реч о посвађаним људима који нису могли заједно у једној партији, и тешко је поверовати да ће своје сукобе ставити у страну због неког циља. Управо због тога сумњам да је могућа шира коалиција, јер је уситњена опозиција данас прилично подељена. Они се могу договорити да се не свађају јавно, али то неће променити однос снага у Србији, а циљ интерпартијских договора је управо да до тих промена дође”, истиче Гоати. Он наглашава да никада од деведесетих година прошлог века није била таква политичка ситуација да је једна партија толико надмоћна, а да опозиција има занемарљиву снагу. О покушају обједињавања прича се и на друштвеним мрежама. Неки имају сличне примедбе као Гоати, па кажу да је идеја Пајтића да у ДС врати оне због којих су људи престали да гласају за њих равно политичком самоубиству или изражавају сумњу, попут неких, да ће опозиција процветати ако у демократски блок уђу Бранислав Лечић и Срђа Поповић. Јово Бакић, политички аналитичар, не разуме политичку иницијативу Бојана Пајтића и он не види разлог зашто би неко ко је изгубио поверење бирача и није ушао у парламент био враћен у политику стварањем коалиција. Ако је неко политички способан и јак, вратиће се сам, а не преко савеза са не баш сродним партијама, напомиње Бакић.
„Политика није исто што и математика. Уједињавањем не значи да ћете добити више гласова, јер једноставно има људи који неће хтети да гласају за неке лидере. Који присталица ДС-а би рецимо гласао за Чедомира Јовановића који је пре мартовских избора најављивао да ће ући у власт са Александром Вучићем”, пита Бакић.
Он ипак, због политичке и идејне јаловости опозиције не искључује да ће се радити на неком обједињавању и да га не изненађују тајни састанци неких лидера, али да се на тај начин не може угрозити власт Српске напредне странке. „Боље им је да се не договоре, јер би од тога имали корист само они који су ван парламента. Снага те опозиције би генерално остала мање више иста, а личност и политике би дефинитивно изгубиле веродостојност код грађана”, истакао је Бакић. Председник Покрајинског одбора Демократске странке Србије у Војводини Миленко Јованов каже да Бојан Пајтић мора да се изјасни о томе да ли ће политика коалиције коју окупља бити, између осталог, улазак Србије у НАТО и отворени сукоб са Русијом. Непосредно пре најаве новог председника ДС-а да ће окупити нову коалицију, један од Пајтићевих садашњих коалиционих партнера Зоран Живковић из Нове странке позвао је на увођење санкција Русији, навео је Јованов у писаној изјави.
„Управо зато Бојан Пајтић има обавезу да јавно каже да ли ће то бити политика његове нове коалиције и да ли ће, по диктату из Брисела, његова коалиција тражити и заустављање изградње „Јужног тока”, одузимање НИС-а „Гаспрому” и улазак Србије у НАТО. Речју, отворени сукоб са Русијом”, истакао је Јованов у писаној изјави.
Он је додао да Пајтић има обавезу и да каже да ли ће циљ те коалиције бити да поново започне пројекат стварања од Војводине државе у држави, који је започео управо он пре пет година и који је до ногу поражен пред Уставним судом, захваљујући ДСС-у”. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА