Најновије

Клинтонова оплела по Обами - загрејавање за председничке изборе!

САД - Хилари Клинтон у својој књизи говори о разликама са Обамом и тврди да је његова администрација на Блиском истоку направила тактичку грешку.
Обама је најгори, а ја сам најбоља! (Фото: ЈуТјуб)

Обама је најгори, а ја сам најбоља! (Фото: ЈуТјуб)

Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон написала је у својој књизи, која ускоро треба да изађе, и да се залагала да бивши египатски лидер Хосни Мубарак пренесе власт свом наследнику чему се успротивио председник Барак Обама.
У књизи "Тешки избори" Хилари Клинтон описује поделе у америчкој администрацији током Арапског пролећа 2011.
Она је себе сврстала међу искусне и опрезне реалисте попут потпредседника Џоа Бајдена, саветника за националну безбедност Тома Данилона и министра одбране Роберта Гејтса који се нису слагали с млађом генерацијом саветника у Белој кући који су били "пометени драмом и идеализмом момента". Бивша државна секретарка је рекла да није желела да САД буду доживљене као неко ко одбацује старог савезника без јасне слике будућности за регионалне савезнике попут Израела и Јордана.
Разлике између Обаме и Клинтон, без обзира колико суптилне, могу се показати кључним ако се она одлучи да се кандидује за председницу САД на изборима 2016. године, наводи агенција Асошиејтид прес.
Хилари Клинтон је оценила у књизи да је на Блиском истоку Обамина администрација направила тактичку грешку, што је тврдио и Израел, када се залагала за обуставу грађења нових јеврејских насеља на спорним територијама. Додала је да је то само очврснуло став палестинског председника Махмуда Абаса који није хтео да преговара директно с Израелом тих 10 месеци паузе у изградњи, јер она није важила и у источном делу Јерусалима који Палестинци желе за престоницу своје будуће државе. Када је Нетањаху сачекао да пауза истекне, преговори су пропали, мада је Клинтон за то оптужила обе стране. Према њеним речима, Абас је исмевао уступке које је направио Израел, али су Палестинци потом тражили да се продужи обустава градње како би наставили преговоре.
Поводом Кубе, Хилари Клинтон је написала да је тражила од Обаме да укине или ублажи санкције оцењујући да оне више не користе америчким интересима или подстичу промене у тој острвској држави, пошто су кубанским лидерима Фиделу и Раулу Кастру дале изговор да не покрећу демократске реформе.
Она је написала да је њен супруг Бил Клинтон покушао да поправи односе с Кубом 90-их док је био председник САД, али да Кастрова влада није реаговала на ублажавање неких ограничења. Ипак и поред тога, Обама је желео да настави такву политику. На крају свог мандата, Хилари Клинтон је, према књзи, тражила од Обаме да размотри ембарго за Кубу, пошто није остварио циљеве, а и отежавао је односе с другим државама Латинске Америке. Бивша државна секретарка је оценила да су неке од мера које је Обама предузео, попут омогућавања више путовања на Кубу и повећања своте новца коју амерички Кубанци могу слати у своју матицу, имали позитивне ефекте. Књига "Тешки избори" обрађује и терористички напад у Бенгазију у Либији, односе САД и Русије, као и акцију у којој је убијен вођа Ал Каиде Осама бин Ладен, коју је детаљно описала. Она је навела да је Обама био миран док су његови саветници надзирали акцију против Бин Ладена у Пакистану и да "скоро никада није била поноснија" што је радила с њим.
Поводом састанка с руским министром спољних послова Сергејом Лавровим 2009, Хилари Клинтон је рекла да је понудила црвени тастер на коме пише "ресет" што је требало да симболише отопљавање односа две земље.
На тастеру је такође била реч која је требало да буде руски превод речи "ресет", али је Лавров рекао да је она погрешна. "То није био најблиставији сат за америчке лингвистичке способности", навела је Хилари Клинтон. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА