Најновије

Словачка и Чешка ударају контру Обами

ПОЉСКА – Барак Обама, председник САД, потврдио је, приликом посете Варшави, планове да војне снаге САД-а буду размештене у Источној Европи.
"Увек убеђуј!" - Квентин Тарантино (Фото: whitehouse.gov)

"Увек убеђуј!" - Квентин Тарантино (Фото: whitehouse.gov)

Он је такође потврдио да је Вашингтон спреман да у ту сврху одвоји милијарду америчких долара. Обама је рекао да ће САД успоставити тешњу сарадњу НАТО-а са Чешком и Словачком, али из ових земаља стижу поприлично јасне поруке да не желе размештање НАТО снага у Источној Европи, као и да не желе да узимају учешћа у томе и остаје нејасно путем које стратегије Вашингтон мисли да оствари своју замисао снажније сарадње НАТО алијансе са Чешком и Словачком.
Роберт Фицо, премијер Словачке, изјавио је поводом Обамине најаве да су они против присуства страних војних јединица на њиховој територији, а чешки званичници су подељени по том питању.
Мартин Стропницки, чешки министар одбране, примио је позитивно овакав предлог са одобравањем, али је Богуслав Соботка, премијер Чешке, рекао да сматра да не постоје разлози да се размештају НАТО јединице у Источној Европи и успротивио се предлогу Обаме.
Иницијатива о размештању НАТО снага на територији Источне Европе је створена као одговор на украјинску кризу, али многи аналитичари сматрају да НАТО користи украјинску кризу као изговор да убрзају процесе на којима раде већ деценијама, а то је продор ка Истоку.
Од земаља источне Европе, једино је Пољска јавно позвала НАТО алијансу да разместе војне снаге на њиховој територији, као и да укључе Пољску активније у војне стратегије НАТО алијансе у том делу Европе. Извор: Националист.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА