Најновије

Андан: Младић тражио да се разрачунамо са паравојним формацијама

ХАГ - У наставку суђења Ратку Младићу, сведок Одбране Драгомир Андан је казао да му је оптужени 1992. године рекао да је највећи проблем Републике Српске (РС) борба против паравојних формација.
Генерал Младић: "Добродошли у клуб поштених људи!" (Фото: ЈуТјуб)

Генерал Младић: "Добродошли у клуб поштених људи!" (Фото: ЈуТјуб)

Андан, који је био полицијски инспектор Министарства унутрашњих послова Српске Републике БиХ, у петак је пред Хашким трибуналом рекао да је у јулу 1992. добио позив Главног штаба Војске Републике Српске (ВРС) да иде на подручје Зворника, како би се борио против паравојне формације “Жуте Осе”. “На састанку у Главном штабу, у једном тренутку генерал Младић је ушао у просторију и рекао ми: ‘Добро дошли у клуб поштених људи.’ Онда ме замолио да реферишем о стању у Зворнику, Бијељини и Брчком. Када сам завршио, казао је да је највећи проблем Републике Српске борба против паравојних формација", рекао је Андан. "Рекао је да линију фронта не можемо стабилизовати док се не разрачунамо с паравојскама, које имају један циљ, а то је пљачка и протјеривање недужних несрпских цивила”, испричао је Андан. Према исказу Андана, Младић му је рекао и да је улога полиције да осигура сигурност свим цивилима несрпске националности.
“Младић је казао да је ово најтежи рат који постоји, јер ратујемо против људи који говоре истим језиком. Он је рекао да морамо бити свјесни да је наша улога да водимо рачуна да сви муслимани и Хрвати који се налазе на подручју Републике Српске – а нису се огријешили о српски народ – морају бити заштићени. Казао ми је да морамо водити рачуна о женевским конвенцијама”, испричао је Андан.
Младићу, некадашњем команданту Главног штаба ВРС-а, суди се за прогон Бошњака и Хрвата из општина под српском контролом, међу којима је и Зворник. Њему се суди за геноцид почињен у Сребреници и још седам опћина, терорисање грађана Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце. Суђење Младићу биће настављено у уторак, 10. јуна. Извор: БИРН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА