Најновије

МекКејн и Путинови "партнери"

СВЕТ - Представник руских власти у ЕУ, Владимир Чижов, недавно је изјавио да Европска Комисија нема ни овлашћења ни основа да тражи заустављање Јужног тока, али испоставило се да ЕК не мисли тако или бар амерички утицај не жели да ЕК мисли тако.
МекКејн - жели што мање руског... (Фото: ЈуТјуб)

МекКејн - жели што мање руског... (Фото: ЈуТјуб)

Амерички утицај на стратегију ЕК по питању Јужног тока је очигледан у томе што је Пламен Орешарски, бугарски премијер, управо одмах после састанка са америчким конгресменима изашао у јавност са саопштењем да се обустављају радови на Јужном току. ЕУ је у среду затражила од Бугарске да обустави реализацију Јужног тока, а представница ЕК за енергетику, Сабина Бергер, навела је том приликом два правна разлога за такав корак. Један је захтев ЕК за усаглашавање билатералних владиних споразума за изградњу Јужног тока са нормама Трећег енергетског пакета. Европска Унија посебно у тренутку украјинске кризе свој суверенитет потпуно потчињава Вашингтону, јер је њихова међусобна зависност огромна, како економска, тако и она проузрокована НАТО чланством. Јужни ток је једна од ствари коју ту међузависност чини мањом, а будућност САД и Вашингтона, по многим аналитичарима, управо се темељи на тој међузависности са ЕУ и јачини њеног утицаја на европске земље. Међутим, судећи по свему, а посебно по чињеници да је ствар у Бугарској финално одлучена после састанка са америчким конгресменима, прича о Јужном току за америчке геостратеге представља један од главних инструмената притиска на Русију и европски лидери координирају ово питање управо у складу са директивама које стижу из Вашингтона. Тачније, уништење пројекта Јужни ток за САД је вероватно један од главних циљева тренутне америчке политике наспрам Русије и један од главних бенефита које ће покушати реализовати током "украјинске кризе". На поменутом састанку са бугарским премијером Орешарским, републикански сенатор Џон МекКејн изјавио је да „проблеме“ Јужног тока Бугарска треба да решава у сарадњи са европским колегама, пренео је Глас Русије.
„Разумемо насталу ситуацију, а желели бисмо да у Јужном току буде мање руског учешћа“, каже МекКејн.
Руске власти сматрају да је за сада преурањено коментарисати саопштење Софије о обустави радова на пројекту гасовода Јужни ток, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков, пише Глас Русије. Колико је преурањено, а колико Москви није остало ништа да каже на ову тему, показаће се веома брзо. Све више се кристалише чињеница да изгледа долази крајње време да Путин престане ословљавати "партнерима" оне који то никако нису. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА