Најновије

Како су Руси поразили Немце (намерно) користећи много гору технику

Када су Немци одлучили да изврше инвазију на Русију током Другог светског рата, кренули су пуном паром, све док нису стигли до Кавказа где је било последње упориште баћушка које је раздвајало непријатеља од Стаљинграда. До тада, једина одбрана Руса била је технички слабија пешадија.
Храбре жене-пилоти Русије, фото: Referenced.co.uk

Храбре жене-пилоти Русије, фото: Referenced.co.uk

Пред оружано јачим непријатељем, Русима је понестајало опција. Тада је неко, вероватно, рекао, "Шта би било када бисмо напали Немце оружјем које је толико лоше да неће знати како да га униште?" Совјетски савез био је међу првим федерацијама које су допустиле женама да равноправно учествују у рату, можда због тога што је понестајало мушкараца. Једна од чисто женских борбених јединица које је Стаљин саставио била је 588. Ноћна бомбашка ваздухопловна дивизија. Совјети нису имали вишак ратних авиона, али су имали гомилу старих, спорих запрашивача. У питању су били двокрилци, прављени од дрвених материјала, али Немци се нису дуго смејали - запрашивачи су били тако лоши у поређењу са немачким бомбардерима да је њихова максимална брзина била спорија од минималне брзине немачких авиона. Другим речима, Немци нису могли довољно да успоре да би ангажовали мете, а да им се авиони - не сруше. Немци су прозвали женске руске пилоте "Ноћне вештице", и ова дивизија је била инструментална за ратни напор током Битке за Кавказ, јер су могле да бомбардују прве борбене линије ноћу и натерају Немце у повлачење. И када би били погођени (радарска технологија је била у раној фази, а авиони су били углавном од дрвета), пилоткиње би често преживеле захваљујући - ниском лету. Нацисти су држали Кавказе читаве две године, очајнички покушавајући да допру до Стаљинграда и заузму га, што им је скоро и успело.
Кликните овде:Чувене последње речи: Прочитајте шта су задње рекли светски великаниИстина о српским страдањима у Првом светском рату(ВИДЕО) ЦИА признала: Трећи светски рат је почео!
Извор: BBC.co.uk

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА