Најновије

Некадашњи ТВ продуцент данас монах Нифонт у Дечанима

БЕОГРАД – Некадашњи телевизијски продуцент и сарадник у норвешкој амбасади у Београду , Небојша Цвејанов, данас је монах у манастиру Дечани, где је добио име Нифонт.
Фото: Икона Исуса Христа

Фото: Икона Исуса Христа

Норвешка амбасада у Београду посветила је посебну пажњу свом бившем сараднику у дужем тексту којег објављује о њему. „Неки мисле да су они који су одлучили да се окрену монашком животу разочарани животом или да покушавају да побегну од стварности. Истина је, међутим да сам одговоре на сва питања која се тичу смисла наше егзистенције нашао управо у манастиру”, каже Нифонт који се са бившим колегама из норвешке амбасаде нашао на једном београдском сплаву. Монах Нифонт данас води потпуно другачији живот у него пре 2007. године, када се замонашио, али је и даље готово свакодневно у контакту са норвешком амбасадом која подржава низ пројеката на Косову, заједно са Српском православном црквом. „У Дечане сам први пут дошао на Божић 2005. године и то сам доживео као повратак кући. После тога сам још две године радио у амбасади, али сам мислима био стално у Дечанима”, објашјава Нифонт. Једна од његових главних дужности у манастиру не разликује се много од оних које је имао у норвешкој амбасади , док је као координатор сарађивао у пројеткима за подршку повратка Срба на Косово. Када је норвешко министарство спољних послова одлучило да подржи реконструкцију манастирског конака у Призрену, природно је било да Нифонт буде координатор тих пројеката, на којима се радило у периоду између 2010. и 2011.године. Норвешка још увек подрзава читав низ пројеката на Косову, у којима је и даље као представник манастира Дечани Нифонт главни сарадник. Иако се тај део његовог посла не разликује од његових обавеза у норвеској амбасади, Нифонт објашнњава да се живот у манастиру драстично разликује од оног који је он водио раније. Прочитајте још:Хакерски напади на саjтове државних установа и медиjа биће све чешћи „Дан почиње у 6 ујутру, када се сви монаси окупљају на молитви. У десет сати имамо заједнички доручак и онда почињемо да обављамо наше дужности у манастиру - радимо у баштама, осликавамо иконе, чистимо и кувамо.”, објашњава Нифонт. Он додаје да монаси учествују у обнови уништених цркава на Косову, да у некима од њих држе службе, и да покушавају да српским избеглицама помогну да се врате својих кућама.
Рођени Београђанин, Небојша Цвејанов радио је као продуцент на некадашњем Трећем каналу РТС-а, потом у норвешкој амбасади где је био запослен од 2002 до 2007. године. И тада је, за разлику од својх пријатеља, који су годишње одморе проводили на мору, слободно време радије проводио у манастиру Дечани.
Он је прошао тежак период док је на неки начин био растргнут између живота ожењеног човека и тежње да се замонаши. „Многи Нови завет доживљавају како дивно историјско штиво, али за нас вернике он је нешто много више. Ти су правила у складу са којима треба да живимо, и за нас је то нешто свето”, каже он. Објашњава да је у тешким тренуцима и периодима дилема имао снажну подршку других калуђера. „Као што муж служи своју жену у децу, тако ми у манастиру служимо једни друге и искушенике који овде долазе. Тако служимо Богу”, објашњава Небојша Цвејанов, данас монах Нифонт. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА