Најновије

ОВО ЈЕ ФУДБАЛСКИ МИЛИОНЕР: Изумео спреј за слободне ударце!

БРАЗИЛ - Можда је разочаран јер његов Бразил није остварио жељени циљ и узео Богињу, али Хајн Алемањ ће минуло 20. Светско првенство памтити само по добром. Бразилац је, наиме, изумео спреј који судије користе приликом извођења слободног ударца, а тај патент донео ми је милионе.
Краљ слободних удараца (Фото: ФБ)

Краљ слободних удараца (Фото: ФБ)

Некада сиромашни дечак, сада лежи на парама, а открива да је на идеју за спреј дошао на сасвим једноставан начин.
"Пре 14 година гледао сам утакмицу. Играч се спремао да изведе слободан ударац, а коментатор је рекао да би онај ко успе да задржи живи зид, постао богат човек. Идеја ми је синула случајно. Док сам био у посети родбини помислио сам "Замишљена линија на којој стоји зид не мора да буде замишљена. Зашто је судије не би нацртале?" Ушао сам у купатило и угледао пену за бријање. И то је једноставно било то, све ми је било јасно."
Алемањ је одрастао у сиромашном детињству с петорицом браће. Сиромаштво је било толико да су имали толико мало одеће, да је само онај ко иде на посао могао да обуче нешто, а остали су ишли голишави. Сада нема тих проблема, а после Светског првенства постаће далеко богатији јер је и УЕФА прихватила коришћење спреја на својим такмичењима као што су Лига шампиона и Лига Европе. Спреј је први пут на професионалном нивоу коришћен 2000. године у шампионату Бразила, а ове године је дебитовао и на Светском првенству. Осим УЕФА многи национални савези су заинтересовани за коришћење спреја, па не би било необично и да у Србији на јесен гледамо како судије цртају по терену. ФИФА је изузетно задовољна експериментом јер је током Мундијала у Бразилу извођење слободних удараца са 48 скраћено на 20 секунди. Спреј није за личну употребу. У питању је нетоксични спреј који је видљив на зеленој површини, а материјал који се налази у боци брзо и лако испарава. Бочица је дизајнирана тако да је лака за руковање током коришћења, али и лака за ношење током утакмице. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА