Најновије

ПАЖЊА: Данас у Бриселу дефинишу нове услове за Србију!

БЕОГРАД - Данас би у Бриселу требало да буде одржан први састанак у оквиру скрининга за поглавље 31 о спољној безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, на којем ће представници Европске комисије нашим стручњацима детаљно пренети с чиме ће то све Србија морати да се усагласи у овој области, пише Политика.
EU

EU

А колико је баш овај састанак важан сведочи и чињеница да је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт управо крајем минуле седмице поново поручио да би Србија, као држава кандидат за чланство, требало постепено да усклађује своје спољнополитичке позиције с ЕУ и да је то и део њених обавеза из поглавља 31, наводи лист Политика. Закључно с том анализом, Србија ће закључити 22 од укупно 35 поглавља овог процеса, с тим што скрининг – који представља процес утврђивања усклађености српског законодавства с европским стандардима – траје за 21 поглавље. На првим, такозваним експланаторним скуповима, у оквиру анализе стања по појединим областима о којима се касније преговара о чланству у ЕУ, представници Србије се прво детаљно упознају с важећим европским прописима, а на билатералним састанцима, који следе касније, говоре о томе колико је наша земља хармонизована с европским правилима.
У Београд је већ стигао извештај ЕК о поглављу које се односи на контролу јавних финансија и очекују се и извештаји за поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа, полиције и основних права.
Од јесени, дакле, остају за разматрање поглавља, рецимо, о слободи кретања капитала, праву интелектуалне својине, затим, транспорту, опорезивању, али и животној средини, која важи за једну од најзахтевнијих и најсложенијих области. Аналитички преглед усклађености са ЕУ за поглавље 27 о животној средини, које је ЕК издвојила као посебно тешко за Србију, а премијер Александар Вучић пренео у јавности колико је та област „црвена”, заказан је за септембар и новембар ове године. Експланаторни скрининг, на којем се Србији представљају захтеви и стандарди ЕУ, одржаће се од 15. до 19. септембра, док је билатерални скрининг, на којем Србија излаже стање у овој области, планиран од 17. до 21. новембра. С тим у вези, Мишчевићева је објаснила: „Зашто је ова област која се односи на заштиту животне средине тако жаркоцрвена – зато што је велика по броју правила које треба да се унесу у домаћи правни поредак, зато што то дуго траје и зато што је веома скупо”. Због тога се већ сада подржава идеја да се земља избори за што дужи прелазни период прихватања европских стандарда у овој области. Прочитајте још:(ФОТО) И после Бразила… Сандра Партизан – неосвојени трофеј!A САД И ЗВАНИЧНО: Услов за ЕУ – потпуно одрицање од Косова! Планирано је да се посао скенирања српског друштва и економије – који је почео 25. септембра прошле године разматрањем области правосуђа и основних права, пре међувладине конференције којом су у јануару ове године званично отворени преговори са ЕУ – оконча у марту 2015. Пре неколико дана Давенпорт је рекао да би прво поглавље у преговорима могло да буде отворено до краја године, пише Политика. Кад је реч о српским представницима – који су се раније надали да ће прво поглавље бити отворено већ у току овог месеца, уместо у октобру, како сада очекују – они наглашавају да је Србија спремна да преговоре отвори с поглављем 32, о контроли јавних финансија, односно трошења буџетског новца. То поглавље је важно за грађане, јер је у директној вези с борбом против корупције. Мишчевићева је изјавила, недавно, на првој седници Националног конвента о ЕУ, да би и преговарачка позиција за поглавље 32 о финансијској контроли – за чије је отварање Европска комисија дала зелено светло, што значи да ће оно бити отворено без утврђивања додатних мерила – требало ускоро да се нађе пред посланицима и организацијама цивилног друштва.
Прошлог лета представници Комисије објашњавали су да би у раној фази требало да буду отворена поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права и основних права, али и 35, које се тиче нормализације односа с Приштином, те да ће се тим поглављима преговори и окончати.
Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је на Дану отворених врата амбасаде Италије да очекује да ће Влада Србије до краја јула добити из Брисела извештаје о скрининзима за поглавља 23 и 24 и да би та поглавља могла да буду отворена најкасније у фебруару или марту. Давенпорт је том приликом најавио да ће извештај бити „ускоро” представљен Влади Србије и да ће Београд и Брисел заједно наставити рад на изради акционих планова за поглавља 23 и 24. Према његовим речима с краја јуна, скрининг за поглавље 35, које носи назив „Остала питања”, завршен је и Влада Србије требало би да одговори на извештај о томе. Он је, такође, рекао да нема рокова и да није извесно када ће поглавље 35 бити отворено. „Напредак ће зависити – увек ће тако бити, од имплементације и одговора на техничка питања”, казао је тада Давенпорт. Извор: Политика (Б.Чпајак)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА