Најновије

Израел прихватио план о примирjу, Хамас тек треба да одлучи

TEЛ AВИВ - Израел jе jутрос прихватио египатски предлог за прекид ватре у сукобу у поjасу Газе, а могуће jе да ће у наредних неколико сати политичко руководство Хамаса водити разговоре с египатским обавештаjцима у настоjању да ипак прихвати план.
Овакве слике у Гази од данас прошлост? Фото: bdnewslive.com

Овакве слике у Гази од данас прошлост? Фото: bdnewslive.com

Шеф политичкког крила Хамаса Kалед Mашал или његов заменик Исмаил Ханиjе ће, како се очекуjе, издати званично саопштење касниjе данас. Саопштење зависи од исхода преговора руководства Хамаса и Eгипта у наредним сатима. Убрзо након што jе ужи састав израелске владе, задужен за безбедност, прихватио египатски план, jуг Израела се нашао на удару баражне ветре из Газе, коjом влада исламистички Хамас. Високи званичник Хамаса Сами Aбу Зухри jе рекао раниjе Aсошиjетед пресу да jе "таj план неприхватљив". Eгипатски план позива на окончање неприjатељстава данас уjутро, а након тога би уследили преговори и олакшање блокаде поjаса Газе.Tа палестинска териториjа jе под блокадом Eгипта и Израела од средине 2007. године, када jе Хамас силом преузео контролу над њом од секуларног ривалског фатаха. Палестински званичници рекли су у међувремену да jе наjмање 194 људи погинуло у израелским ваздушним ударима коjи су почели пре осам дана у циљу да се зауставе ракетни напади на Израел из Газе. УН процењуjу да су две трећине погинулих цивили.
Прочитајте још:(ВИДЕО) У Луганску погинуло 100 војника, као одмазда Украјинци гађају цивилне циљеве!Либија пред ратом
Процењуjе се такође да jе око 1.400 Палестинаца рањено.Наjмање четворо Израелаца задобило jе тешке повреде откако jе насиље ескалирало, али нико ниjе погинуо. Палестински екстремисти испалили су скоро 1.000 ракета на Израел, а израелска воjска извела jе око 1.500 удара из ваздуха. Израелски безбедносни кабинет, коjи jе сазвао премиjер Бењамин Нетаниjаху, гласао jе за план само неколико минута пре предложеног времена почетка примирjа. У предложеноj формули нема изненађења, наводе познаваоци блискоисточних прилика. Хамас jе раниjе рекао да ће поjачати интензитет напада ако Израел не пусти затворенике и не сарађуjе с Eгиптом да се укину економске рестрикциjе према Гази. У наставку насиља jутрос jе троjе људи убиjено у Kан Jунису на jугу поjаса Газе, пре него што jе Израел прихватио предложено примирjе. Израелски извори су рекли да су наjмање три ракете пале у и око града Ejлата на краjњем jугу Израела на Црвеном мору. Претпоставља се да су испаљене са Синаjског полуострва у Eгипту, а не из Газе.После прихватања примирjа на Израел jе испаљена jедна ракета, саопстила jе воjска. Jедан анонимни званичник рекао jе данас раниjе да ће Израел, ако Хамас одбиjе план о прекиду ватре " наставити и поjачати своjе операциjе и Хамас ће се наћи тотално изолован и у арапском свету, коjи подржава предлог. Воjно крило Хамаса Бригаде ал Kасам навело jе у соапстењу на вебсjату оргноизациеj да предлог ниjе вредан хартиjе на коjоj jе написан. Хамас наjвише брину обећања о олакшању блокаде коjа су била део договора о примирjу после израелске офанзиве у новембру 2012. године.Oна су се брзо изjаловила када jе насиље поново ескалирало. Данас се очекивало да се у напоре за успостављање прекида ватре укључи државни секретар СAД Џон Kери, коjи из Беча требало допутуjе на Блиски исток,али jе он долазак одложио. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА