Најновије

Ово је Лазар Крстић написао у оставци премијеру Вучићу

БЕОГРАД - Лазар Крстић поднео је премијеру писану оставку на место министра финансија. Крстић наводи прецизно у чему се није сложио са политиком Владе Србије.
Сада већ бивши министар: Лазар Крстић Фото: ЈуТјуб

Сада већ бивши министар: Лазар Крстић Фото: ЈуТјуб

На ову одлуку сам приморан јер у потезима које повлачимо, односно не повлачимо, не препознајем спремност да се са најкрупнијим структурним проблемима у јавним фиинансијама ухватимо у коштац онако како ја сматрам да је неопходно и једино могуће - енергично, једновремено и без одлагања. Непосредан повод је наша немогућност да се усагласимо око елемената ребаланса буџета", пише Крстић. Он додаје да "ребаланс буџета без комплетно артикулисаног пакета агресивне фискалне консолидације на страни текућих расхода није закон за који може себе да замисли да га предлаже Влади и још мање брани пред народним посланицима у Скупштини". - Нарочито узев у обзир нове гаранције које ће бити вероватно неопходне за Србијагас, Железару, а мозда и ЕПС уколико изостане хитно и драстично повећање цене струје, истиче Крстић. Бивши министар међутим, напомиње да не искључује могућност да постоје и други путеви који воде истом исходу стабилизације јавних финансија. - Ипак, ја лично, а и сви моји најближи сарадници сматрамо да су сви алтернативни правци консолидације, ако и постоје, значајно лошији избор од спровођења енергичних, једновремених и моменталних потеза, ма колико социјално и политички они били тешки, напомиње Крстић. У тексту оставке упућене премијеру Александру Вучићу бивши министар пише да се нада да ће његова оставка допринети буђењу свести у друштву, а нарочито код политичких чинилаца, да проблем јавних финансија превазилази оквире дневне политике. - Лако решење овог проблема не постоји, а последице његовог нерешавања могу за државу бити толико погубне да је свако манипулисање економским чињеницама у сврху политичке промоције у овом тренутку само неодговорно доливање уља на ватру, истиче Крстић.
Прочитајте још:Косовски министар: Трг цара Лазара уклонићемо булдожером!Вучић: Србија неће банкротирати
На крају оставке стоји: - У том смислу се надам да ће неискривљене чињенице око дубине проблема које сам изнео у последњм данима бити корисне као окосница констуктивне и инклузивне расправе о конкретним модалитетима његовог решавања... Моји сарадници и ја лично бићемо на располагању Влади Србије за савете и консултације на све теме", закључује Крстић. Извор: Блиц  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА