Најновије

Протест синдиката окончан без инцидената

Захтевом два репрезентативна синдиката посланицима у српском парламенту да врате владине предлоге измена закона о раду и ПИО из скупштинске процедуре, завршен је једноипосатни протест представника Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност".
Завршен протест (Фото:синдикат.рс)

Завршен протест (Фото:синдикат.рс)

Лидери два синдиката Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак најавили су нове видове синдикалне борбе за неусвајање два прва реформска закона у Србији, а нови протести су најављени за понедељак, 21. јул, преноси Танјуг. Орбовић је позвао посланике у српском парламенту да врате предлог измена у поновну процедуру. Орбовић је рекао да је закон лош, а да је у парламент доспео такав какав је, јер министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин "није умео да преговара, већ је слушао послодавце, Америчку комору и стране инвеститоре". "То је добар закон за њих, даје им екстрапрофит, а узима из џепа сваког радника како би се они богатили", навео је Орбовић обраћајући се учесницима синдикалног протеста испред Дома Народне скупштине. Према његовим речима, синдикат је за реформе, али не "преко леђа" запослених и радника. Он је навео да је и за приватизацију од двехиљадитих говорено да су реформе, а да су фабрике завршиле у старом гвожђу, а запослени остали без радног места. Нагласио је да је јасно да се у овој земљи смена власти врши путем избора, али то не значи да власт која је изабрана од народа сме да тај народ игнорише и буде против њега.
Да ли сте видели:Министарство финансија: Грађани помозите!
"Немају права да уништавају свој народ", рекао је Орбовић напоменувши да овај протест показује да синдикати нису подељени, те да уз два репрезентативна синдиката – СССС и "Независност" – учествују и представници Уједињених синдиката Србије "Слога" и Конфередерације слободних и независних синдиката, као и рудари. Орбовић се осврнуо и на измене Закона о ПИО рекавши да он служи да се радници третирају као робови и да раде читав живот. "Онај ко ради за машином у руднику и у здравству зна шта значи радити до 65. године", рекао је Орбовић и поручио да је лако законодавцима на својим функцијама да буду до 65. године. Лидери и чланови Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" протест су започели шетњом од Трга Николе Пашића до Скупштине Србије. У протестима је учествовао и Синдикат полиције који је најавио да је за 27. јул заказан штрајк полицајаца, а председник тог синдиката Глиша Видовић позвао је припаднике полиције да подрже протест синдиката због усвајања измена Закона о раду. Како је саопштио МУП, на протестима није било нарушавања јавног реда и мира. МУП процењује да на скупу учествовало 4.200 грађана. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА