Најновије

Стефановић: Барем смо мало поправили изузетно лош закон о раду

Закони о раду и пензијском и инвалидском осигурању усвојени су јуче у српском парламенту. Прописе је подржало 190 посланика власти. Против документа о раду гласао је 21, а „црвени тастер“ на изјашњавању о пензијама притисла су 22 посланика опозиције.
Борко Стефановић (Фото: ЈуТјуб)

Борко Стефановић (Фото: ЈуТјуб)

 Министар за рад Александар Вулин рекао је да ће нови закон да помоћи раднику да сачува посао, а послодавцу да унанпреди посао и заради. Говорио је и о протестима синдиката:
- Не знам шта ће смислити после викенда. Не споримо ником право да има политички став, ни право ДС да учествује у организацији протеста, то је сасвим у реду. Само, синдикати, као и послодавци, морају да воде рачуна о запосленима. Допунама Закона о ПИО, у наредних десет година уштедећемо 5,35 процената бруто друштвеног производа.
Прочитајте још:Дачић: Не можемо са социјалистичким идејама ни у капитализам ни у ЕУ!
Опозиционари тврде да ће Закон о раду омогућити масовна отпуштања и мање плате. Расположење им је мало поправило усвајање амандмана којим се онемогућава да труднице и породиље добију отказ. Иако је званично усвојен предлог Олгице Батић из ДХСС, исти амандман поднео је и Борислав Стефановић из ДС, који каже:Ово је победа опозиције. Овим смо бар мало поправили изузетно лош закон.Посланик НДС Марко Ђуришић каже да ће запосленима бити смањене плате у просеку по два одсто.Закон о раду уводи новину да ће радници добијати минули рад од 0,4 одсто само за године стажа код последњег послодавца. Уколико неко буде проглашен технолошким вишком следује му отпремнина која ће бити збир трећине зараде запосленог за сваку годину рада код актуелног послодавца. Будући пензионери моћи ће да рачунају на две просечне зараде запосленог, а не три, колико су до сада добијали као отпремнину. Уговори на одређено време потписиваће се на две, а не на годину дана како је било до сада.Према изменама Закона о ПИО, од јануара 2015. на сваких шест месеци повећава се старосна граница за одлазак жена у пензију, како би 2032. она била 65 година и изједначила се са условима за мушкарце. Минималан радни стаж је 15 година.Закон о раду примењује се од почетка августа. Пропис о ПИО почиње да важи од 1. јануара 2015, док део који предвиђа да жене које су родиле једно дете добијају шест месеци додатног стажа, двоје - годину, а троје - две године, почиње да се примењује тек 2032. године. ПЕТ ДАНА Запослени  ће имати право на пет дана плаћеног одсуства за венчање или рођење детета. Ово одсуство смањено је за два дана. Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не на просек своје плате из претходна три месеца. Извор: Вечерње Новости  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА