Најновије

Јесте ли некад нешто сањали, а затим се то касније и догодило?

Јесте ли икад проживели искуство у коме сте нешто сањали или видели, а затим се то касније и догодило? Феномен предосећаја или прекогниције и данас је врло интригантан у свету 'на ивици науке'.
F

F

Госпођа Лесли Бренан лежи у фотељи и гледа филм на телевизији. Њен одмор прекида изванредна вест о тешкој експлозији хемијске фабрике у Фликсбору са много жртава. У подне за време ручка пријатељицама препричава догађај, па се смеју како фабрици није ништа и да су репортери још једном погрешили. Поподне, тачније у 17 часова, кад почиње вишевековна чајанка у сваком енглеском дому, на телевизору прекид програма и дојава о експлозији која се управо догодила! Сандра МекДоналд је била на једном плесу и тамо се упознала са пар морнара. Након неколико дана после испловљавања њиховог брода Сандра је имала визију како подморница пропушта воду. Испричала је то познаницима, да би пар дана касније та подморница доживела несрећу, али ипак морнари су за разлику од њеног сна преживели. Слични догађаји су претходили урушавању бране Тетон 1976., као и смрти војника у Другом светском рату. У многим серијама и филмовима можемо видети случајеве сарадње полиције и видовњака, што је некад било незамисливо, а сада је део детективског звања. И у 'Истрази', укинутој емисији о криминалу на хрватској Нова ТВ били смо сведоци и више него успешне сарадње.
У овом случају није било баш тако, али госпођа Нела Џонс је била у праву. На подручју Брадфорда, Лудса и Хадерсфилда је трајао незапамћени низ убистава, тачније убијено је 12. жена. Гђа Џонс је обавестила једну новинарку о својим визијама и након интервјуа, новинарка је одлучила да не објави податке због страха о могућем копирању убијстава. Након нове године убојица је срећом ухапшен и самим тим је напокон интервју извађен из 'бункера'. Гђа Џонс је рекла да се убица зове Питер, да је камионџија, да му возило почиње са Ц, живи у великој кући у Брадфорду на броју 6, с оградом од кованог гвожђа. Прави подаци су да се убица зове Питер Сатклиф, живи у Гарден Лејн 6 у Брадфорду... Познат је и случај у којем, након авионске несреће, Давид Бут говори како већ пуних десет дана има визије о њој. Приликом испитивања је утврђено да визија траје и након несреће, а и да су Бутови подаци нетачни јер би по његовој визији требао пасти потпуно другачији авион. 25.5.1979. ДЦ10 пада након полетања и све савршено одговара Бутовом опису.
Чак је и Адолф Хитлер још у Првом св. рату имао сан о смрти у рову, па је на време изашао из њега, док су му сви саборци погинули. Већ сам описао Титаник и предвиђање у књизи Титан. Покојни лорд Килбракен је имао снове о победама коња и тако је зарађивао приличне своте на кладионицама. Џорџ Кранмер је тврдио месец дана да ће победити коњ са стартним бројем 100, највећи аутсајдер у трци, с коефицијентом 100, што је успело баш тај пут, једини пут у историји. Ипак, најпознатији догађај је управо онај у којем Хајд Вајт у друштву с пријатељем гледа трку и уписује победнике на папир уз бучно навијање публике. Шок је изазвало то што су после овог догађаја сазнали да је трка одгођена због магле. Папире с именима победника из свих трка Хајд држи у витрини, али нажалост, до дан данас се таква трка још није одржала (барем по сазнању А. Ц. Кларка). Моника МекБин је постала позната по томе што јој је позлило након визије о школи затрпаној урушеном планином, а недуго након што је то описала колегама то се уистину и догодило. Стручњаци сматрају да је овај феномен повезан с алфа таласима у мозгу који се угасе приликом размишљања, а приликом визија остају укључени јер особа не размишља о визији већ је једноставно добије. Може се споменути и Јунгово колективно несвесно, као и синхроницитет и предвиђање. Када се све сабере и одузме једино питање које преостаје је, догађа ли се све у мозгу особе или неко податке "аплоудује" са непознатог извора? И прва и друга опција су невероватне... Извор: Нексус-свјетлост.цом ДЕО КЊИГЕ 'СВЕТСКЕ МИСТЕРИЈЕ И ТАЈНЕ' (2006.) РАТКА МАРТИНОВИЋА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА