Најновије

Камерон, Меркел и Оланд дали ултиматум Путину: Имаш 48 сати!

Лидери Велике Британије, Француске и Немачке недељу су искористили за давање ултиматума руском председнику Владимиру Путину. Дали су му 48 сати да међународним истражитељима омогући приступ месту пада обореног малезијског "Боинга" или ће се у супротном суочити са санкцијама, које би на снагу ступиле одмах у уторак, пише Аваз.
Оланд, Камерон и Меркелова, фото: Mercopress.com

Оланд, Камерон и Меркелова, фото: Mercopress.com

Британски премијер Давид Kамерон, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд тврде да су, за разлику од досадашњег оклевања, 'спремни' да појачају економске нападе на Русију уколико не испуни њихова очекивања. Троје се лидера телефонски чуло током недељног преподнева, а разговор је уследио након што је Камерон у "Сандеј Тајмсу" написао колумну којом је критиковао колеге због премеканог става према Путину, преноси "Јутарњи.хр". Целу је Европску унију, као да је Велика Британија увела икакве значајније санкције Путину, прозвао због мањка одлучности у суочавању с Русијом. Додао је да због тога сада цео свет плаћа, а све је упоредио с европским попуштањем Хитлеру током 30-их година прошлог века. Према најавама, Камерон би касније у недељу требао да се чује и са самим Путином. "Троје лидера се сложило да је највећи приоритет осигурати приступ месту пада и специјализованим тимовима омогућити да преузму тела и пребаце их њиховим породицама. Сложили су се да председник Путин треба да одигра важну улогу у уверавању сепаратиста да омогуће приступ и да сарађују с међународном заједницом како би све потребе на месту догађаја биле што пре задовољене", објављено је у саопштењу из Камеронове канцеларије. "Договорили су се и да Европска унија мора да преиспита свој приступ Русији и да министри спољних послова требају да буду спремни на увођење нових санкција Русији када се састану у уторак", додаје се у саопштењу. Нешто раније данас нови британски шеф дипломатије Филип Хамонд у интервјуу за Би-Би-Си је открио да ће се Британија удружити с Аустралијанцима на седници Савета безбедности Уједињених нација заказаној за понедељак како би покушали да усвоје резолуцију којом се позива на омогућавање приступа истражиоцима месту пада авиона. Хамонд је додао да је Русија досад овакву идеју, као чланица с правом вета, блокирала. Најавио је и да ће у уторак на већ споменутом састанку министара спољних послова ЕУ покушати да наведе колеге на већу одлучност у погледу увођења додатних санкција Москви. Британци за сада не износе детаље какве би то санкције хтели да уведу ако Путин не испуни тражене услове до уторка.
Ултиматума на све стране:ГЛАС РУСИЈЕ: Сви Путинови ”ултиматуми” Вучићу!Мирослав Лазaнски: Ко сања ултиматумУкраjина потписала споразум са EУ, Брисел одмах упутио ултиматум Путину!
Извор: Радиосарајево.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА