Најновије

Црна Гора тражи учешће у јужном току

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је заинтересована за укључивање у гасовод Јужни ток, као начин диверзификације енергетских извора и средство јачања конкурентности економије, саопштио је данас црногорски министар економије, Владимир Каварић. 
Црна Гора жели јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Црна Гора жели јужни ток (Фото: Gazprom.com)

Каварић је на седници црногорског парламента, на питање посланика Демократског фронта (ДФ) Страхиње Булајића, рекао да се Црна Гора не налази директно на коридору тог регионалног гасовода, тако да није до сада учествовала у потписивању међудржавних споразума који би подржали његову градњу, пренео је портал Цдм.ме. "Формалну понуду нисмо добили, али било је извесних разговора на ту тему са представницима руског Гаспрома, који реализује пројекат. Приликом њихове посете Црној Гори разговарано је о црногорским потребама за гасом и количинама које би се могле пласирати на домаће тржиште кроз градњу гасовода", рекао је он. Црногорски министар је додао да су представници Гаспрома упознати да је студија анализе, коју је пре неколико година урадио хрватски институт "Хрвоје Пожар", показала да би Црној Гори било потребно око пола милијарде кубних метара гаса годишње за потрошњу. "Црна Гора, због малог тржишта и непостојања гасне инфраструктуре, не представља циљ развоја било којег пројекта гасификације. Међутим, држава активно партиципира и настоји да са другим земљама региона реализује инфраструктурне пројекте везане за гас, који би могли проћи и кроз Црну Гору", казао је Каварић. Према његовим речима, Министарство економије је у ту сврху, у оквиру инфраструктурних пројеката за западни Балкан (WБИФ), обезбедило донацију од 550.000 евра за израду студије под називом "Мастер план гасификације Црне Горе - Приоритетни пројектни портфолио у Црној Гори". Студија ће, како је објашњено, ближе анализирати потребе Црне Горе за потрошњом гаса и начин развијања гасне инфраструктурне мреже. "Зато је и то разлог што Црна Гора подржава и настоји да активно учествује у сваком пројекту којим се може урадити гасификација, укључујући и пројекат Јужног тока", навео је Каварић, и додао да одлуку о реализацији тог пројекта и са комерцијалног аспекта о укључењу у њега доноси Гаспром као инвеститор.
Прочитајте: „Јужни ток“ скреће ка Турској?Италија уз Путина: Подржавамо Јужни ток!
Подсетио је да је Јужни ток пројекат Гаспрома, чија је основна замисао да руски гас, испод Црног мора, преко јужне и централне Европе, доведе до Аустрије где се налази регионални Хаб за гас. У конзорцијуму који је задужен за реализацију пројекта налазе се руски Гаспром са пет одсто, италијански ЕНИ са 20 одсто, и немачки Wинтерсхалл и француски ЕДФ са по 15 одсто. Капацитет гасовода је 63 милијарде метара кубних гаса. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА