Најновије

Држава ће се повући из медија и укинути претплату?

Новим медијским законима, које је данас усвојила Влада Србије, предвиђено је повлачење државе из власништва у медијима, пројектно финансирање, укидање телевизијске претплате и од 2016. увођење таксе која неће прелазити износ од 500 динара, рекао је државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић.
РТС (Фото: википедија)

РТС (Фото: википедија)

Он је навео да, према најновијим подацима, 81 медиј треба да се приватизује, што је од шест до седам одсто свих регистрованих медија. "Када се погледа број гласила који су регистровани у Агенцији за привредне регистре, којих има 1.320, то представља износ од шест до седам одсто медија али је чињеница да ће то морати да се учини до 1. јула 2015. Затим, увешће се пројектно финансирање и то оних пројеката који промовишу јавни интерес који је пре свега у интересу грађана ове земље", рекао је Мирковић.
Прочитајте: Телеком поскупео претплату
Када је реч о телевизијској претплати, Мирковић је казао да ће она бити укинута чиме је, навео је, испуњено обећање премијера Александра Вучића. "Усвајањем закона о јавним медијским сервисима претплате више неће бити. Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине биће финансирани ове и наредне године кроз буџет, а од 2016. се уводи такса као модел финансирања. Та такса не може прећи износ од 500 динара тако да ће се она у наредном периоду дефинисати у зависности од планова које буду имали јавни сервиси", казао је Мирковић. Он је навео да је премијер Вучић био прилично "тврд" када се разматрало питање такси. "Ми смо га на крају убедили да је то нешто што је успешан модел у који верујемо и који треба применити од 2016.", казао је Мирковић. Према његовим речима, закон о јавном информисању и медијима одагнаће гомилу дилема и спекулација које су раније постојале а тицале су се власничке структуре медија. "Сада постоји искрена жеља ове владе да се и одагнају било какве спекулације и на том пољу. У том смислу сам велики оптимиста да ови закони представљају нови почетак у медијској сфери", рекао је Мирковић. Он је поручио критичарима реформских потеза владе да је све што је уграђено у предложене медијске законе урађено у договору са Европском комисијом и да је све усаглашено, да апсолутно нема замерки. Поводом критика што се ти закони усвајању по хитном поступку, Мирковић је казао да је подробно анализирана ситуација годинама уназад и да су предложени медијски закони резултат Медијске стратегије усвојене септембра 2011. "Било је неколико јавних расправа, за сваки од ових закона је одржана јавна расправа, све што је рађено, рађено је у транспарентној процедури, постојале су радне групе, чак је Минстарство културе и информисања било похваљено од Транспарентности Србије за процес спровођења јавне расправе о закону о електронском медијима који ће бити предуслов за процес дигитализације који треба да се спроведе до 17. јуна 2015. године", рекао је Мирковић. Влада Србије усвојила је данас предлоге закона о јавном информисању и медијима, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима. Усвојени су и предлози закона о приватизацији и о стечају. Саша Мирковић је рекао да пет реформских закона који су данас усвојени говоре највише о реформским потенцијалима владе на челу са Вучићем. И звор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА