Најновије

Она је најплаћенија амбасадорка у Србији

Ана Хрустановић, амбасадорка Србије у Италији, прима плату од 5.700 евра, наведено је у њеној имовинској карти. То је чини тренутно најплаћенијим амбасадором наше земље.
Ана Хрустановић, фото: Roma.mfa.gov.rs

Ана Хрустановић, фото: Roma.mfa.gov.rs

Амбасадори Србије по свету месечно, у просеку, примају по 3.500 евра. Према подацима са сајта Агенције за борбу против корупције, „води“ амбасадорка у Италији Ана Хрустановић, која је у имовинској карти навела да добија око 5.700 евра. При врху листе су и амбасадор у Белгији Весна Арсић - 4.469 евра, Шани Дермаку (Словачка) - 4.214 евра, Данко Прокић (Шпанија) - 4.154 евра, Петар Вицо (Холандија) - 4.094 евра. С друге стране, представник Србије у Египту Драган Бисенић добије тек око 770 евра, а амбасадор у Ватикану Мирко Јелић 956 евра. Како за „Новости“ објашњавају у Министарству спољних послова, зарада амбасадора се обрачунава множењем коефицијента и основице, која су утврђује у валутама у којима се плата исплаћује. Ту је и минули рад (0,4 одсто за сваку годину стажа) и накнада за увећане трошкове живота. - Плате амбасадора се разликују, јер се разликују и основице за појединачне земље. МСП за њихово утврђивање користи скалу УН, која у обзир узима трошкове живота у појединим земљама - наводе у Министарству.
Повезано:Смањење плата и пензија минимум десет одстоТек код сваког петог газде редовна платаСрбину да би купио стан треба 156 просечних плата!
Цео систем обрачуна плата амбасадора треба да се преиспита и то ћемо учинити у наредним данима - открио је у интервјуу за "Вечерње новости" први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић. Поводом информације да су зараде наших представника по свету веома „шарене“ - од неколико стотина, па до скоро 6.000 евра месечно - Дачић наводи да се плате не одређују појединачно, него на основу критеријума који важе за одређене земље. Дијана Вукомановић, заменик председника Одбора за спољне послове при Скупштини Србије, сматра да сва питања око примања амбасадора могу да се реше рационализацијом и прерасподелом трошкова у МСП, а да је „за нашу земљу важно да покаже пун капацитет дипломатске мреже уочи председавања ОЕБС“: - Где год сам била у иностранству, као члан парламентарне делегације, видела сам да наше дипломате живе далеко од луксуза, преносе "Новости". Бивши амбасадор Србије у Анкари Душан Спасојевић каже да у време кризе нико нема морално право да се жали на плату која је вишеструко већа од оне у држави: - Али, ни дипломатију не треба посматрати као социјалну категорију, него као престижно занимање које треба добро да се плати. Наравно, сваки динар мора да се заради. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА