Хемикалија која узрокује рак пронађена у нашој омиљеној храни
Он се налази у кафи, прженим кромпирићима, односно чипсу, крекерима, хрскавом хлебу и појединој дечијој храни, односно у оним намирницама које имају доста скроба, или су изложене термичкој обради печењем и пржењем. Стварање ове хемикалије зависи и од температуре којом се намирнице обрађују, односно што је већа температура или дуже траје термичка обрада, то је већа концентрација. Није пронађена у храни која се добија кувањем или се уопште не обрађује. Нова британска студија је показала да потапање кромпира у воду пре пржења знатно умањује удео ове хемикалије. Потапање у трајању од два сата је смањило за чак 48%, док је после 30 минуата опао за 38%. Треба напоменути и да је смањење могуће само ако се пржи до светлије боје. Тестовима на животињама је уврђено да изазива тумор, док Британски произвођачи већ морају да мењају начин припреме хране. Извор: Курир
Бонус видео
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Колумне
Небојша Јеврић: Златни зуб
Високог чела. Тамне косе и зелених очију. Имао је танке брчиће ала Кларк Гејбл и волео доб...
О ХЕРОЈСКОМ СВЕШТЕНИЧКОМ ПОДВИГУ И НАПАДУ НА СУЏУ: Никад се нисам тако молио
За време напада украјинских бојовника на град Суџу у Курској области у близини границе, на...
НЕК СЕ СПРЕМИ ЕГИПАТ: Хоће ли Сирија изазвати ланчану реакцију?
Док је међународна заједница изнашла сиријски изговор да затвори очи пред геноцидом који ч...