Најновије

Лекови ће бити дупло јефтинији

Директор РФЗО Момчило Бабић рекао је да нова листа лекова доноси уштеде здравственом фонду од 4,9 милијарди динара на годишњем нивоу и да од брзине добијања сагласности зависи када ће почети да се примењује.
Лекови ускоро дупло јефтинији. Фото: malade-mais-heureux.com

Лекови ускоро дупло јефтинији. Фото: malade-mais-heureux.com

"То је огромна уштеда. Практично су цене лекова смањене за 30 до 50 посто. Има још простора за смањивање цена, нису до краја исцрпљене све могућности. Знам да се фармацеути јеже на помињање овакве ствари, али у даљим разговорима мислим да ће бити могућности да се донесу адекватни закључци", рекао је Бабић. Он каже да ће и пацијенти убудуће издвајати мање новца за процентуално учешће приликом куповине лекова, јер за поједине медикаменте сада плаћају 10 до 90 одсто од цене лека. Нова листа лекова направљена је у складу са Правилником о критеријуми за стављање лекова на позитивну листу који је ступио је на снагу почетком априла, али је на састанку представника произвођача лекова, министарства здравља и РФЗО у мају одлучено да листа лекова ступи на снагу од 1. јануара наредне године. "Сматрамо да правилник треба применити што пре, јер РФЗО не постојимо због фармацеутске индустрија већ се стара о својим осигураницима, грађанима који плаћају здравствено осигурање", каже Бабић. Он каже да су новом листом лекова покривене све индикације болести и да су у њеном креирању применили европске критеријуме те да сада Министарство здравља и влада треба да процене када је целисходно да листа ступи на снагу. Директор РФЗО указује на пример Немачке која је направила "фасцинантне кораке у погледу штедње", а да је при томе њихова фармакоиндустрија морала да се помири са тим. У Србији је, додаје он, Правилник којим се регулише стављање лекова на позитивну листу и којим су предвиђене ниже цене лекова за 30 до 50 одсто, наишло на велики отпор и критике домаће али и стране фармацеутске индустрије. Здравствени фонд је донео и фармакотерапијски приручник којим су јасно дефинисана правила приликом прописивања лекова. "Тако ће постојати јединствен начин прописивања лекова на територији читаве Србије за око 200 најчешћих болести у примарној здравственој заштити - домовима здравља", рекао је Бабић. Приликом усвајања Правилника о стављању лекова на позитивну листу из РФЗО су поручили да његовом применом желе да формирају цене лекова које су еквивалентне ценама у региону, јер се у извештају Светске банке наводи да су лекови који се у Србији најчешће прописују скупљи од истих таквих лекова на тржишту Велике Британије у просеку за 15 одсто.
Прочитајте још:Барак Обама о санкцијама: Русија мора да плати високу цену за своје поступкеЛуганск у Новом Саду – танка линиjа између спорта и политике
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА