Најновије

Научници открили прекидач за гашење људског мозга

Док су оперисали мозак жене оболеле од епилепсије, неуролози са Универзитета Џорџ Вашингтон стимулисали су подручје њеног мозга што је неочекивано, и трајно, проузроковало да пацијенткиња изгуби свест.
Илустрација, фото: Еlitedaily.com

Илустрација, фото: Еlitedaily.com

Наиме, Мохамад Кубеиши и његов научни тим помоћу електрода стимулисали су различите делове мозга како би установили одакле долазе напади епилепсије. Једну електроду сместили су поред клауструма, подручја које никад пре није било стимулисано. Клауструм је танак вертикалан наборан листић субкортикалне сиве материје у средишту мозга чија је улога још непозната модерној науци, али претпоставља се да служи као комуникацијски мост између две половине мозга, а посебно оних подручја која служе за концентрацију. Он је попут диригента у оркестру који синхронизује различите делове мозга.
„Када су пустили електричне импулсе у тај део, жена би се онесвестила. Престала је да чита и није одговарала ни на визуелне ни на аудитивне наредбе, а њено дисање било је успорено. Чим би стимулација престала, одмах би јој се вратила свест, али се није сећала шта се у међувремену догодило. Иста ствар догодила би се сваки пут кад би стимулисали то подручје, а експеримент је трајао два дана. Да је симулисан део мозга који је одговоран за говор или кретање, одмах би престала да говори или да се креће. Али овако је њен говор постајао све тиши, а њене кретње све успореније све док није изгубила свест. Пошто током стимулације није забележена епилептичка активност, научници су сигурни да несвестица није била резултат напада“, пише Хелен Томсон у магазину Њу Сајантист.
Научник Кубеиши сматра да резултати сугеришу да клауструм заиста игра виталну улогу кад се говори о свести. „Упоредио бих га с аутомобилом. Ауто има много делова који управљају његовим кретањем, али постоји само једно место на којем можете да окренете кључ и упалити све. Сматрам да смо пронашли кључ за свест“, рекао је он. Ипак, ово откриће треба узети с резервом, пошто су жени уклонили хипокампус како би излечили епилепсију – она не поседује „нормалан“ мозак, стога би ово истраживање, како би се потврдило, требало спровести на више људи. Извор: Јутарњи.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА