Најновије

Шта су заиста договорили Вучић и Медведев?

Премијер Србије Александар Вучић састао се у понедељак са руским колегом Дмитријем Медведевим, а једна од битнијих тема разговора била је изградња гасовода ’’Јужни ток’’.
Вучић се обратио на руском језику, ЈуТјуб скриншот

Вучић се обратио на руском језику, ЈуТјуб скриншот

Како наводе ’’Наше новине’’, на састанку је договорено да ће српске фирме градити ’’Јужни ток’’ и то у вредности од 400 милиона евра. Београдски лист додаје да ће Србија од Русије добити субордирани кредит, који ће се отплаћивати кроз транзитну цену гаса, а уместо осам, камата ће износити 4,25 одсто. Вучић је навео да су током разговора разрешене неке нејасноће око ’’Јужног тока’’, односно "четири молбе" српске стране, и да је захвалан руској страни што је разумела потребе Србије. Ни Медведев ни Вучић нису желели да кажу о каквим проблемима или молбама Србије је реч. ’’Блиц’’ сазнаје да је српска страна тражила да кредит, који ће нам Гаспром одобрити за изградњу гасовода, буде по што повољнијим условима. Београдски лист наводи да ће се кредит наплаћивати од транзитних такси, када гасовод почне са радом. Лист ’’Информер’’ пише да је Медведев поручио Вучићу да Србија може да рачуна на пуну економску и политичку подршку Русије, као и на нижу цену гаса и увоз возила ’’Фијат 500Л’’. Вучић је поновио оно што су званичници најавили у претходним данима, а то је да Србија неће уводити санкције Русији. ’’Вучић и Медведев су се разумели буквално у неколико реченица. Ништа ту није остало спорно. Руси су спремни и да спусте цену гаса у Србији и да одобре увоз 10.000 возила ’’Фијат 500Л’’ из Србије, а постоји и потпуна сагласног око ’Јужног тока’’’, каже саговорник листа ’’Информер’’. На питање тог београдског листа да ли је било неспоразума у вези са ситуацијом у Украјини, саговорник ’’Информера’’ је казао да тога није било. ’’Апсолутно не! Премијер Медведев и руска администрација са захвалношћу гледају на наше ставове и врло су задовољни чињеницом да Србија ниједним гестом није осудила руску страну у вези са анексијом Крима’’, каже извор ’’Информера’’, додајући да руска страна разуме што не можемо да признамо Крим због преседана Косова. ’’Политика’’ пише да се током сусрета Медведева и Вучића разговарало о НИС-у, а руски премијер је истакао да је та компанија ’’од губиташа стигла до регионалног лидера и да сада ствара приход који се инвестира у привреду Србије’’.
Састанак са Путином Вучић ће се данас у оквиру дводневне посете састати са председником Русије, Владимиром Путином. У делегацији Србије су и министар енергетике Србије Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА