Најновије

Стеже се обруч око Доњецка, град засут артиљеријском паљбом!

ДОЊЕЦК - Најмање једна особа погинула је а 10 је рањено у интензивној артиљеријској паљби током протекле ноћи у Доњецку, јавио је Асошијетед прес, позивајући се на изјаву представника градских власти Максима Ровинског, док украјински Штаб за антитерористичку операцију наставља офанзиву усмерену на “стезање обруча” око тог града на истоку Украјине.
Бесни рат (Фото DNR today)

Бесни рат (Фото DNR today)

Извештачи америчке агенције чули су 25 снажних експлозија у центру Доњецка током периода од пола сата. Раније су доњецке градске власти саопштиле да је интензивна паљба из тешког наоружања почела око четири сата ујутро по локалном времену. Извештач Руске информативне агенције (РИА) Новости наводи да судећи по звуку, гранате падају из правца аеродрома Доњецка, који је под контролом украјинских снага, а припадници проруских снага одговарају артиљеријском ватром по аеродрому, селу на северу Авдејевка и села Пески на северозападу где се налазе позиције украјинских снага. У Кијевском рејону града Доњецка делимично су срушене једна кућа и део поликлинике, а код болнице је рањена једна жена. У ноћној паљби оштећена је гасна подстаница и без напајања је остало 19 трансформатора. - Немирно је протекла ноћ 9. на 10. август, периодично су се у целом граду чули звуци плотуна и аутоматске паљбе, навеле су градске власти Доњецка на њиховом сајту. РИА Новости наводи да је Доњецк под свакодневном артиљеријском паљбом и да нарочито страдају северни делови града (као што је Кијевски рејон) који се налази према аеродрому, као и јужни (Петровски и Кировски), који су ближи позицијама украјинских снага. Претпоставља се да се управо ту припрема улазак “снага за спровођење антитерористичке операције на територију града”.
Прочитајте још:ПОРУКА ЏОНУ КЕРИЈУ: Руси долазе!ПАЖЊА: Ебола стигла у Европу?
Украјинска агенција УНН јавила је да су током ноћи снаге “антитерористичке операције” наставиле офанзиву усмерену на “сужавање обруча” око Доњецка и да су нанели низ удара по позицијама проруских снага. Прес центар Штаба наводи да је “уништена велика количина борбене технике и живе силе терориста”, као и да се “у редовима терориста уочава паника и хаос” а “уочавају масовни случајеви дезертерства”. По подацима доњецких власти у том граду свакодневно од артиљеријске ватре страда између једног и шест цивила, а има мноштво рањених, преноси РИА Новости, док АП истиче да је најмање 300.000 житеља тог милионског града побегло од како је ескалирао сукоб. Агенције су пренеле и извештај специјалне мониторинг мисије после посете граду Шахтјорску, 57 километара источно од Доњецка, да су посвуда видљиви трагови гранатирања и да им град у ком живи приближно 60.000 људи изгледа потпуно пуст. Локални становници града у ком су протекле недеље вођене оштре борбе, рекли су члановима мисије да је воде за пиће било само током два сата дневно, а да гаса и струје нема од 27. јула. УНН преноси саопштење градских власти другог регионалног центра на истоку, Луганска, по ком ситуација остаје непромењена - осми дан нема светла, воде, не функционишу мобилна и фиксна телефонија. - Према информацији локалног становништва, на град се и даље пуца, саопштиле су власти Луганска, додајући да већина продавница и даље не ради, да су затворене банке и да ради само неколико апотека, наводи украјинска агенција. Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА