Најновије

Удружење Ћирилица о забрани ћирилице на факултету у Новом Саду...

НОВИ САД – Професори приватног Фармацеутског факултета, истуреног одељења у Новом Саду, од нове школске године више неће моћи да користе ћирилицу!
Фото: cirilica.com

Фото: cirilica.com

Декан Срђан Стојановић ову одлука образлаже “повећаним бројем уписаних студената из БиХ и Хрватске којима није лако читање ћирилице, а да је општи циљ факултета јачање на регионалном плану”, објавио је “24 сата”. - Стигао нам је званичан допис у коме нас декан обавештава да ћемо од 1. октобра морати сву презентацију да преконвертујемо с ћирилице на латиницу, да се књигама, практикумима и збиркама које се користе као основна литература нађе паралела на латиници, као и да се убудуће тестови студентима дају на латиници. Овај допис нас је све збунио будући да ми у српском језику имамо два писма и да је уставом загарантовано право да се изражавамо на писму ком желимо – каже један од незадовољних професора, који је желео да остане анониман. Да ово није препорука него наредба, потврђује последња реченица декана Стојановића: “Материјал на ћирилици неће се моћи користити више од нове школске године, односно од 1. октобра 2014. године”. Декан овог приватног факултета, који постоји три године, а који је добио акредитацију од Комисије за акредитације, тврди да препоручује, а не забрањује употребу ћириличног писма. - Нисам забранио ћирилицу, нити ја могу то да учиним. Слажем се да је можда неспретно написан допис јер стоји да се ћирилица неће моћи више користити од 1. октобра. Јесте снажна препорука нашег факултета да се све преконвертује на латиницу и тачно је да имамо много нових уписаних студената из региона, захваљујући томе што смо добили акредитацију. Студенти нису само Бошњаци и Хрвати, већ и Срби из Босне и Хрватске, али и њима је ћирилица тежа за читање од латинице. Но, није то једини разлог. Болоњска декларација налаже проточност односно флуидност студената, а то значи да је пожељно и добро да нам долазе студенти из других држава – каже декан Стојановић, додавши да су добили и молбе од двадесетак студената да би им било лакше да се настава одвија на латиничном писму. Он уверава да нико од професора или предавача неће сносити санкције ако не жели да припреми наставу на латиници. Српско удружење „Ћирилица“ је реаговало препоруку декана Фармацеутског факултета одељење у Новом Саду Европског универзитета из Београда да се не користи ћирилица према информацији из медија.
Поштовани господине Стојановићу, Обраћамо Вам се у име Српског Удружења Ћирилица Београд чији је председник Добрица Ерић песник. Наиме путем широке мреже наших чланова, а посебно оних из Новог Сада где имамо повереништво „Српска Атина“ као и преко средстава информисања, сазнали смо за препоруку или можда наређење коју сте упутили студентима који студирају на Европском Универзитету односно на Фармацеутском Факултету у Новом Саду. Пишемо Вам, а не можемо да се начудимо да ли човек који ради на тако престижном Универзитету може да греши по питању Устава и члана 10 истог када су у питању језик и писмо истог или је пак препорука сачињена у некој од комшијских козметичких реторти. Не замерите нам, али морамо да Вас информишемо да је основно Уставно право сваког грађанина ове земље је да говори и пише српским језиком и ћириличним писмом па се надамо да ћете нашу препоруку прихватити. Наравно ми знамо да приватни универзитети немају обавезу да пишу ћирилицом, али не заборавите да ће сигурно бар неколико студената доброг калибра и доброг кова чија националност није Србија, то је земља у којој сви живимо, него српска, да Вас упитају зашто им кршите основна Уставна права или их можда малтретирате или шиканирате, а тако се звао некада мобинг како се то сада „модерно“ каже. За крај морамо да Вам кажемо да после књигоцида у Хрватској као и чекићања ћирилице која се збива у тој земљи (тамо је скупљено 600.000 потписа за укидање Вашег и нашег прадедовног писма), а и оваквих случајева код нас, људи полако почињу да схватају о чему се ради и лагано се буде из вековног сна из сна у који су нас у најбољој намери уљуљкали баш ти прадедови надајући се да ће нам европске ципеле донети добро, а да ћемо заборављајући блато опанака живети боље. Као што видите те исте ципеле нису скројене за паорске ноге и у њима се не може у сељачки кал тај исти који су вероватно на Мачковом Камену док су га ослобађали газили и носили на својим опанцима многи наши Стојановићи из Гвозденог Пука. Живи нам били господине Стојановићу. Надамо се да смо Вас бар мало вратили у прошлост коју ако не гледамо не можемо да досегнемо европске звездице. С поштовањем Председник Скупштине Српског Удружења Ћирилица Београд Љубинко Стојановић
Извор: Правда / ФБ Репортер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА