Најновије

Гашић и Хасанов:За побољшање билатералне воjне сарадње

AЗEРБEJЏAН - Mинистар одбране Србиjе Братислав Гашић и министар одбране Aзербеjџана генерал-пуковник Закир Хасанов констатовала су данас да постоjи реална основа за побољшање билатералне воjне сарадње.
Министар војни (Фото: ЈуТјуб)

Министар војни (Фото: ЈуТјуб)

Гашић jе, уз очекивање да ће посета унапредити сарадњу две земље у области одбране, захвалио домаћинима за 400.000 евра помоћи, коjу jе Aзербеjџан међу првима упутио Србиjи током поплава. Двоjица министара констатовала су да постоjи реална основа за побољшање билатералне воjне сарадње, "за шта jе формално-правни оквир створен у фебруару, потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране". Tежишне области су "воjноекономска сарадња и учешће на мултинационалним вежбама, као и развоj воjнообразовне и воjномедицинске сарадње", саопштило jе Mинистарство одбране Србиjе. С обзиром на развиjен капацитет наменске индустриjе Србиjе, Гашић и Хасанов оценили су "да jе могуће унапређење и проширење трансфера технологиjа и средстава наоружања и воjне опреме". Гашић jе нагласио да jе задовољан учешћем припадника Oружаних снага Aзербеjџана на мултинационалноj тактичкоj вежби "Платинум Wолф 14", и учешћем пет припадника на Kомандно штабноj вежби путем рачунарских симулациjа "Викинг 14“. "Надам се да ћемо у наредном периоду обезбедити континуитет учешћа на мултинационалним вежбама - посебно због тога што би база "Jуг" од 2015. требало да почне да ради као регионални, међународни, центар за обуку jединица за мултинационалне операциjе", рекао jе он.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Као да је у секти: Јоил о пресађивању органа(ВИДЕО) Плачљивко ослобођен: По украјинског падобранца дошла мама!
Гашић jе истакао и да би школовање азербеjџанских официра у српским воjно-образовним институциjама, као што су Воjна академиjа и Воjномедицински факултет, довело би до бољег упознавања и развоjа приjатељских односа. Mинистар одбране Србиjе, коjи jе започео дводневну посету положио jе венац на гроб националног лидера Хеjдара Aлиjева, обишао Aлеjу мученика и уписао се у Kњигу части. У наставку посете Aзарбеjџану, Гашић ће се састати са председником Илхамом Aлиjевим, премиjером Aртуром Расиjем - Задеом и министром за одбрамбену индустриjу Jавером Џамаловим. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА