Најновије

Ево због чега неке земље нису дале Србији ни цента за поплављене

Реагујући на писање медија да је на донаторској конференцији у Бриселу пет држава уплатило донацију БиХ, али не и Србији, Марко Благојевић објаснио зашто је то тако.
Карта поплава у региону (Фото: Скриншот)

Карта поплава у региону (Фото: Скриншот)

Директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић објашњава да ће Србија, ипак, када се сабере све, добити више средстава за санацију него Босна и Херцеговина. "Средства из Фонда солидарности за који је Србија аплицирала и које ће добити износе око 50 милиона евра, то је новац који БиХ неће и не може да добије (јер није кандидат за чланство у ЕУ) и онда су вероватно вођене тиме, поједине чланице ЕУ одлучиле да јој дају билатералну помоћ", рекао је Благојевић Тањугу реагујући на чињеницу да су у медијима изнети иначе већ познати подаци, а да није дат контекст, односно податак да све земље чланице ЕУ су заправо издвојиле средства и за Србију. "Претпостављам да су те земље биле вођене упарво том чињеницом како би на тај начин изашли у сусрет и великој штети која је у БиХ настала. Штета у БиХ је процењена на 200 милиона евра више него што је то у Србији", истакао је Благојевић. Објашњава да иако се на списку Европске комисије са донацијама са донаторске конференције не виде ни Шпанија, Италија, или Малта, да то не значи да те земље нису новац упутиле Србији управо преко Фонда солидарности. Исто важи и за Немачку и Данску.
Повезано:Ово су државе које су Босни у Бриселу донирале новац,а Србији нису ни цент!
"Немачка иако није на донаторској конференцији дала ништа Србији, јесте донирала кроз фондове ЕУ", поручио је Благојевић. Како каже, свака земља има право да одлучи да ли хоће или неће да донира и ако хоће коме, па тако што је БиХ добила новац од Египта, који за Србију није дао донацију, тако је наша земља добила од Јерменије, а БиХ од њих није добила ништа. "Али што се тиче земаља ЕУ ту треба да буде јасно - дакле свака земља Уније, без обзира да ли се наводи или не наводи у том списку јесте донатор Србије после полава... Има земаља које су на донаторској конференцији и поред новца које усмеравају кроз европске фондове дале билатералне донације или само БиХ или и Србији и БиХ", казао је Благојевић. Тако је, наводи, Аустрија Србији и БиХ дала исту суму, од два милиона евра. На донаторској конференцији за санирање последица мајских поплава у Србији, која је одржана 16. јула у Бриселу, прикупљено је нешто више од 106 милиона евра донација. Највећи донатор је Европска унија са 80 милиона евра донација. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА