Најновије

ПАЖЊА: Изворска вода са чесми није за пиће!

БEOГРAД - Jавне чесме са хлорисаном водом за пиће из мреже градског водовода Београда потпуно су безбедне, док изворска вода са jавних чесми тренутно ниjе за пиће, показали су резултати наjновиjе контроле Градског завода за jавно здравље.
Вода (Фото: cleanwateraction.org)

Вода (Фото: cleanwateraction.org)

"Ниjедна чесма са изворском водом тренутно нема здравствено исправну воду, а наjчешћи проблем jе микробиолошко загађење", рекао jе Танјугу специjалиста хигиjене у Заводу др Душан Aврамовић, додаjући да jе донето решење о забрани коришћења воде за пиће са ових jавних чесми. Oн jе подсетио да на териториjи града постоjи тридесетак jавних чесми са изворском водом, углавном ван ужег градског jезгра, у близини Aвале, Kошутњака и других излетишта. Више од 120 чесми са водом за пиће из дистрибутивне мреже градског водовода, коjа jе прерађена, пречишћена и хлорисана, у наjвећем броjу се налазе у близини школа, градских паркова и у зонама шеталишта. "Изворске воде не пролазе третман пречишћавања и завршне дезинфекциjе па се, осим микробиолошке неисправности, као проблем евидентираjу и физичко-хемиjска одступања, што jе наjчешће условљено саставом земљишта и осталим геолошким условима", рекао jе Aврамовић. Говорећи о редовним контролама чесми са изворском водом, он jе истакао да у случаjевима када вода ниjе за пиће локалне самоуправе или надлежна jавно комунална предузећа постављаjу таблу са обавештењем, на основу решења инспекциjе. "На жалост, постоjи проблем са несавесним грађанима коjи скидаjу табле са обавештењем да вода ниjе за пиће, чиме могу да угрозе остале потенциjалне кориснике воде са jавних цесми", упозорио jе Aврамовић.
Прочитајте још: Тадић: Власт не говори истину кад каже да Руси нису узнемирени због НИС-а!
Oн jе обjаснио да на неисправност изворске воде са jавних чесми наjчешће утиче чињеница да за већину обjеката нису установљене зоне санитарне заштите. Проблем jе и то што не постоjе титулари (власници) коjи би се бринули о уређењу и одржавању ових обjеката, а има и суграђана коjи не поступаjу у складу са основним начелима хигиjене приликом коришћења ових чесама. "Чињеница jе да већи броj jавних чесми годинама ниjе одржаван у грађевинско-техничком погледу, што би подразумевало редовно чишцење и дезинфекциjу каптажа и одржавање околног простора. Све то утиче да квалитет изворске воде на териториjи Београда буде изузетно променљив и нестабилан", обjаснио jе Aврамовић. Градски завод за jавно здравље Београд редовно испитуjе здравствену исправност воде за пиће са jавних чесми са изворском водом, док се вода са jавних чесми повезаних на градску дистрибутивну мрежу контролише у склопу редовне контроле квалитета воде за пиће из Београдског водовода. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА