Најновије

Геј бракови ускоро и у Црној Гори

Саветник црногорског премијера за људска права Јован Којичић изјавио је данас да у парламенту Црне Горе постоји већина да се донесе закон који ће омогућити истополним партнерима да озаконе своју везу.
Према саветнику ЦГ премијера, у Парламенту постоји већина неопходна за доношење закона (Фото: Викимедија)

Према саветнику ЦГ премијера, у Парламенту постоји већина неопходна за доношење закона (Фото: Викимедија)

"Ток израде самог Закона ће трајати управо у тим оквирима како смо и предвидели владином стратегијом за унапређење положаја ЛГБТ особа у Црној Гори, 2013. - 2018. година", рекао је Којичић за Радио Слободна Европа. Он је додао да је, заједно са Европском комисијом и међународним експертима, укључујући и локалну ЛБГТ заједницу, Црна Гора кренула у тај процес, а инспирација је био Закон о животном партнерству у Хрватској, која ће такве везе ускоро озаконити. Којичић је навео да, читав процес израде закона "у најљепшем значењу те речи, повезан је са европским интеграцијама" и да истовремено "треба радити на едукацији" и политичкој партиципацији и да што се тиче владајуће коалиције "такво расположење постоји". Црна Гора је кренула у процес припремања заједнице и становништва да прихвати такав закон. "То ће бити један паралелан процес, заједно са свим другим механизмима, које влада користи у односу на изградњу толеранције", навео је саветник црногорског премијера. Он је ипак указао да предмет дискусије неће бити оно што је обавезујуће по међународном праву и то ће "једноставно бити преточено и уграђено" у закон.
Повезано:У Србији неће остати довољно гејева ни за параду: Српски хомићи похрлили на венчања у ХрватскуПрви геј брак у Хрватској – два Хрвата!НОВА ПРЕСУДА: Палма дискриминисао гејеве!
Извор: Тањуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА