Најновије

ПРИЧА ДЕЦЕНИЈЕ: За ширење еболе крива врачара која је тврдила да је лечи!

КЕНЕМА - Ебола је захватила Сијера Леоне и покосила стотине живота, али вирус можда никад не би прешао границу и изазвао епидемију да није било врачаре која је тврдила да лечи еболу, због чега су су десетине оболелих из суседне Гвинеје похрлили код ње!
Болница у Кенеми,Сијера Леоне (фото: commons.wikimedia.org)

Болница у Кенеми,Сијера Леоне (фото: commons.wikimedia.org)

Та траварка из Сокоме, забаченог села близу гвинејске границе, тврдила је да има моћ лечења еболе, прича Мохамед Ванди, медицински званичник у граду Кенеми на истоку Сијера Леонеа, епицентру болести. "Оболели из Гвинеје прелазили су границу да би их та жена излечила. Заразила се и сама и умрла. А на сахрани су се заразиле и жене из околине", прича он. Учесници сахране разишли су се својим кућама дуж пограничног подручја и изазвали ланчану реакцију смртних случајева и нових јавних сахрана, извора нових зараза. Вирус се претворио у епидемију кад је 17. јуна тако стигао у Кенему, мултиетнички град са 190.000 становника ,који је већ држао тужан светски рекорд у Ласа грозници, још једној хеморагичној грозници блиској еболи.
Прочитајте још:Витамин Ц може победити вирус Еболе?Нигеријац са отеклим жлездама стављен у карантин у Београду
Болница у Кенеми није могла да се одрупре бруталности новог вируса. После првог случаја еболе, У Кенеми је умрло 277 заражених, од тога 12 медицинских сестара. Десетак заражених болничарки је оздравило. Према подацима Свјетске здравствене организације , од почетка епидемије у ожујку на западу Африке обољело је 2.240 људи, од којих је умрло њих 1.229. Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА