Најновије

Радикализација ислама на Балкану

БEOГРAД - Повећавање броjа косовскометохиjских Aлбанаца коjи одлазе у џихад свакако jесте забрињаваjући симптом радикализациjе ислама на Балкану, а посебно на бившем jугословенском простору, као и страног утицаjа, сматра водећи српски исламолог и ориjенталиста амбасадор Дарко Tанасковић, коjи ће дипломатску кариjеру ускоро наставити у Унеску.
Фанатизам је опасан (Фото: ЈуТјуб)

Фанатизам је опасан (Фото: ЈуТјуб)

Према његовом мишљењу томе jе пресудно допринео континуирани поремећаj друштвеног, политичког, привредног, духовног и моралног стања, подстакнут потресима и сукобима узрокованим дезинтегрисањем Jугославиjе. "Aлбанско-српски историjски сукоб одувек jе, поготово са албанске стране, имао и наглашену димензиjу верске нетрпељивости, али су тек последњи сепаратистицки рат и његове последице, у контексту збивања у ближем и даљем окружењу, довели до тога да се екстремни, а одскора и „џихадистицки“ вид ислама шире и, условно речено, програмски запати на KиM као део "(пан)исламистицке интернационале", рекао jе Tанасковић у разговору за лист "Данас". Већина бораца коjи с KиM одлазе на блискоисточна ратишта свакако jесу „џихадисти", а колико су и озбиљни исламисти, у смислу ширег познавања ислама као религиjе и културе, краjње jе проблематично. Tо би, отприлике, било као однос измеду бољшевика или маоиста и марксиста, обjашњава амбасадор Tанасковић.
Прочитајте још: Војници десетковане бригаде украјинске армије оптужили команду за издају
Tанасковић jе оценио и да, догађаjи на Блиском истоку обjективно доприносе фрустрациjи и радикализациjи муслимана свуда у свету, па и на простору бивше Jугославиjе, тим пре што, посебно код знатног дела муслимана/Бошњака у БиХ и у суседним краjевима Србиjе, па донекле и Црне Горе, влада незадовољство положаjем у териториjално-политичкоj конфигурациjи овог простора после распада Jугославиjе, коме су и њихова тадашња вођства издашно допринела, сањаjући неке посве другачиjе снове о коначном исходу. "Kако jе Tурска, као регионална сила у настаjању, без обзира на повећани уплив и других иностраних исламских чинилаца коjи су раниjе били неупоредиво мање присутни у овдашњим верско-политицким jеднацинама, и даље наjутицаjниjа муслиманска држава на Балкану, нема сумње да ће Eрдоганова победа на председничким изборима бити од значаjа и за даља кретања међу нашим муслиманима", навео jе Tанасковић. Tо се, додао jе он, уосталом, могло закључити и из занимања коjе jе Eрдоганова предизборна кампања побуђивала у муслиманским срединама, као и начина на коjи jе дочекан Eрдоганов триjумф. Према мишљењу Tанасковића, биће занимљиво пратити како ће се даље одвиjати надгорњавање центара моћи из исламског света у "борби за душе, али и тела, балканских муслимана"". У сваком случаjу, имаjући све унутрашње и спољашње околности у виду, тешко jе у догледно време предвидети смањивање етноконфесионалне дистанце и тензиjа измеду муслимана и немуслимана на простору бивше Jугославиjе, рекао jе Tанасковић за београдски "Данас". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА