Најновије

Ево шта Европа тражи од Србије!

БРИСЕЛ/БЕОГРАД - На демарш ЕУ Влади Србије, да се не искористе руске санкције према ЕУ и да Србија не извози у Русију, већ данас одговориће премијер Александар Вучић.
Захтеви Брисела Београду (фото: lse.ac.uk)

Захтеви Брисела Београду (фото: lse.ac.uk)

Како “Блиц” сазнаје, захтев је да Србија не користи ни државне подстицаје како би повећала извоз. Извори у Европској комисији у Бриселу синоћ су агенцији Бета пренели да се „не зна шта је премијер Вучић имао на уму“ кад је најављено да ће он одговорити на демарш ЕУ Влади Србије“. Али опет су указали на позив шефова дипломатија ЕУ да земље кандидати за чланство буду солидарне с ЕУ кад је реч о санкцијама према Русији. Швајцарски “Ноје цирер цајтунг” пише да су државе ЕУ упозориле земље кандидате да “не ускачу у рупе на руском тржишту, настале ембаргом Москве на увоз прехрамбених намирница из Уније”. Лист подсећа да би повећањем цене гаса Русија Србију могла да отера у банкрот. Са друге стране, руски ембарго за ЕУ нуди српској пољопривреди шансу, и то не само захваљујући споразуму о слободној трговини са Русијом, констатује швајцарски лист. Извоз животних намирница у Русију је, како лист наводи, бележио раст и пре западноевропског економског рата, а српски произвођачи млека, воћа и житарица су затрпани поруџбинама из Русије. Министарство спољних послова Русије оценило је јуче да апел Брисела трећим земљама показује да ЕУ не жели да напусти перспективно руско тржиште.
Прочитајте још:Демарш или уобичаjено дипломатска комуникациjа?Mихаjловић: Србиjа жели партнере и на истоку и на западу
- Имамо већ 14 година споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, тако да не користимо санкције Русије према ЕУ - каже за “Блиц” Ненад Будимовић, секретар Удружења за пољопривреду ПКС. Руски трговински ланац ”Тандер Магнит” прошле и ове године из Србије је увезао воћа и поврћа за 87 милиона евра, а „Дикси“, трећи по величини трговински ланац, заинтересован је за воће и поврће. У Русији је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић са будућим министром привреде Жељком Сертићем. Већ је саопштено да ће наредне недеље Русија дати право тројици нових произвођача млека из Србије да испоруче своје производе на руско тржиште, изјавио је јуче у Москви министар пољопривреде Русије Николај Фјодоров након сусрета са српском колегиницом. На питање “Блица” који је став Министарства пољопривреде на препоруку ЕУ, одговор је јасан: “Разговора се о економској сарадњи. Све је у оквиру споразума о слободној трговини склопљеним са Русијом, тако да не може бити речи о злоупотреби ситуације”. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА