Најновије

Метеоролози се спремају на најгоре због промене климе: Прете нам екстремне хладноће и врућине!

МОНТРЕАЛ - Више турбуленција у атмосфери, све више екстремено хладних, поларних и врелих таласа, џиновски таласи у океанима и апокалиптична метеоролошка предвиђања - биле су теме климатолога на међународном конгресу који је данас завршен у Монтреалу.
Екстремно време прети фото: Scienceblogs.com

Екстремно време прети фото: Scienceblogs.com

На позив Светске метеоролошке организације - агенције УН, око хиљаду метеоролога је расправљало на тему "Временска прогноза, каква нам је будућност?". То је била прва светска конференција о метеорологији. Скоро десет година од ступања на снагу Протокола из Кјота с циљем смањења емисије гаса који, стварајући "ефекат стаклене баште", воде загревању атмосфере, сада се више не поставља питање о општем загревању Земље. - Глобално загревање је неповратна појава. Становништво света наставља да расте и неопходно је да се прилагодимо - рекла је Џенифер Ванос са Универзитета у Тексасу. У првој деценији овог века, просечна температура на Земљиној површини порасла је за 0,47 Целзијусових степени. Повећање од једног одсто доводи до седам одсто већег испаравање воде у атмосфери, а пошто је испаравање покретач ваздушних токова у атмосфери, метеоролошке прилике се сада чешће мењају. Светски научници сматрају да ће просечна температура Земље порасти за два одсто до 2050. године.
Прочитајте још:Још данас сунчано, од сутра киша и захлађењеЧетници се пробили из Луганска са телом погинулог каманданта Макса
- Облаци ће се лакше и брже формирати што ће условити све јаче кише и довести до више изненадних поплава - рекао је Сајмон Ванг са Универзитета у Јути. По његовим речима, биће више случајева екстремне хладноће, као прошле зиме у Северној Америци, и екстремне врућине и суше. Извор: Блиц Изазов за метеорологе је узму у обзир и "додатне силе", узроковане глобалним загревањем што компликује прогнозирање времена, оценио је Ванг. - Метеоролозима ће у наредним деценијама бити неопходно изузетно снажни рачунари, којих сада има веома мало - додао је он. Метеоролози оцењују да ће њихова предвиђања бити све неопходнија за ваздушни саобраћај - због неочекиваних турбуленција, као и за поморски саобраћај јер се очекују џиновски таласи у океанима, до високи и 40 метара. - То је само почетак климатских промена, јер океани имају огроман утицај због ослобађања вишка топлоте и испаравања - навели су експерти и додали да не треба заборавити на топљење вечитог леда на Гренланду.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА