Најновије

ПОЧЕЛА ЕРУПЦИЈА: Исланд забранио авионске летове у области вулкана!

Служба цивилног ваздухопловства Исланда забранила је све летове у области вулкана на југу земље, након регистровања слабе субглацијалне ерупције, јавио је Франс прес.
Ерупција Вулкана (Фото: Википедија)

Ерупција Вулкана (Фото: Википедија)

Представник Метеоролошке службе Исланда Теодор Хервасон рекао је француској новинској агенцији да тако мала ерупција није у стању да отопи ледену кору. Сеизмички подаци указали су да се лед испод глечера Ватнајокул топи због лаве која проваљује из вулкана. Овај глечер је највећи на Исланду. Мелиса Фефер, стручњак за вулкане, рекла је да је нејасно када ће, и да ли ће се уопште, лава пробити кроз лед. Лед је на том месту дебео између 100 и 400 метара, и ако дође до тога, бациће у ваздух врелу пару и тоне пепела. Управо због опасности од пепела подигнут је ниво опасности за цивилне авионе на највиши ниво. Црвена узбуна значи: "Значајна емисија пепела у атмосферу". Власти Исланда подигле су ниво упозорења у ваздушном саобраћају на највиши, црвени ниво, због активности вулкана Бардарбунга, што значи да до ерупције може да дође ускоро или је она у току. Вулкан су прошле седмице потресле на хиљаде малих земљотреса, дубоко испод исландског глечера Ватнајакул, а после јучерашњег затишја, активност се данас наставила.
Прочитајте још:Проруске снаге заузеле три града на истоку Украјине!ШВЕДСКА: Полиција на коњима газила демонстранте!Србија због ЕУ пропушта прилику, а Белорусија диже производњу поврћа за чак 40 одсто!
Црвени ниво упозорења највећи је на скали од пет, а повећана сеизмичка активност вулкана регистрована је од 16. августа. Страхује се да би већа ерупција могла да отопи лед, али полиција је саопштила да у овом тренутку нема назнака потенцијалне опасности од поплава. Екипе научника планирају да надлећу глечер да би открили евентуалне промене на његовој површини, пренео је АП. Почетком седмице, власти су, из предострожности, евакуисале неколико стотина људи с висоравни северно од Ватнајакула. Та област је ненасељена, али је омиљена за излете. Евакуисани су туристи из области северно од вулкана Бардарбунга, а власти су саопштиле да су одлучиле да не евакуишу становнике оближњих области, с тим што их позивају да буду на опрезу и имају укључене мобилне телефоне све време. Око вулкана нема насеља, али његову околину лети посећују често ловци и туристи, наводе агенције. Како тренутно процењују сеизмолози, магма се креће испод глечера, али за сада хоризонтално, на дубини од пет до 10 километара. До ерупције вулкана ће доћи ако се магма подигне и истопи лед који је прекрива. Исландски вулкан Ејафјадлајекидл, избацио је 2010. облак пепела, који је изазвао хаос у ваздушном саобраћају, јер је најмање 100.000 летова отказано, а губици су износили приближно 1,7 милијарди долара. Извор: Танјуг, Пресс Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА