Риба, пилетина, јабуке, житарице - неке су од намирница које морају бити део исхране ако желимо нижи ниво лошег холестерола, главног узрочника болести срца. Правилном исхраном повећавамо ниво ХДЛ-а или доброг холестерола који нас штити од инфаркта.
- Висок холестерол је један од главних фактора ризика за коронарну болест срца, срчани и мождани удар. Како наш холестерол у крви расте, тако се ризик од коронарне болести повећава. Уколико постоје и други фактори ризика, као пушење, висок крвни притисак или дијабетес, овај ризик се још повећава - објашњава проф. др Мирјана Шумарац Думановић, ендокринолог у Клиничком центру Србије. На ниво холестерола у организму утичу и старост, пол, наследни фактори, а понајвише тип исхране. - Када превише ЛДЛ (лошег) холестерола циркулише у крви, он се уграђује у зидове артерија које хране срце и мозак. Холестерол се не може растворити у крви - каже докторка. ЛДЛ и ХДЛ холестерол, уз петину нивоа триглицерида, чине укупну концентрацију холестерола. - ЛДЛ се сматра лошим холестеролом јер доприноси развоју густог плака који може да блокира артерије. Ово стање је познато као атеросклероза. Ако се на таквом месту створи и крвни угрушак и блокира сужену артерију, догоде се инфаркт или мождани удар. ЛДЛ се природно производи у телу, али многи га људи због наслеђене генетске предиспозиције имају превише - истиче докторка. Уношење хране с пуно засићених масти и транс масти повећава количину ЛДЛ холестерола у крви. - С друге стране, ХДЛ холестерол се сматра добрим, јер помаже да се уклони ЛДЛ холестерол из артерија. Стручњаци верују да ХДЛ носи ЛДЛ холестерол од артерија до јетре, где се лош холестерол разлаже и избацује из тела - објашњава докторка.
Висок холестерол Коронарну болест срца Срчани удар Мождани удар
Други фактори ризика Пушење Висок крвни притисак Дијабетес
На ниво холестерола утиче и Старост Пол Наследни фактори Тип исхране
До нижег нивоа ХДЛ холестерола доводи Пушење Прекомерна телесна тежина Седентарни начин живота Наслеђе
Како повисити ниво ХДЛ доброг холестерола Избегавање свињског меса и хране богате засићеним мастима Јести што више житарица, рибе и јабука (тиме се ствара природна равнотежа пожељних и непожељних холестерола)
На повишен ниво лошег ЛДЛ холестерола утиче Генетика Начин исхране Гојазност Слаба физичка активност
Повишен холестерол Дијабетеса Хипотиреоидизма Опструктивних болести јетре Оштећења бубрега
Прочитајте још:Најновије истраживање: Половину канцера можемо спречити сами!Како уз помоћ тиквица смршати и очистити организам од штетних материјаЗдравственa предност парадајза
Лека нема - Лекари могу да пропишу лекове који могу донекле да помогну, али лекова који би деловали само на ХДЛ нема. Има оних који утичу на смањење триглицерида и делимично повећавају ХДЛ. Лекови који утичу на смањивање лошег холестерола (статини) имају мали утицај на ХДЛ. Терапија лековима треба да се комбинује и да јој претходи исхрана сиромашна у засићеним мастима, транс мастима, холестеролу, натријуму и додатим шећерима, а богата у поврћу и риби коју треба јести бар два пута недељно - каже проф. др Шумарац Думановић. Извор: Блиц жена