Најновије

Ебола коси муњевито

Из Светске здравствене организације стиже упозорење на најгоре ширење вируса ебола до сада, за који још нема лека. Избијање ове епидемије у свету, према проценама лекара, највеће је у последњих 40 година.
Ебола прети! Фото: japantimes.co.jp

Ебола прети! Фото: japantimes.co.jp

Од почетка године на удару еболе, од које је оболело 1.400 особа, а умрло 826, нашли су се Либерија, Гвинеја, Сијера Леоне и Нигерија. Оболелих од еболе од јуче има и у САД.

Америчка хуманитарна радница оболела од еболе, Ненси Рејтбол, јуче је, наиме, пребачена из Либерије у САД на лечење, пошто је током викенда њен колега из те хуманитарне мисије Кент Брентли оболео од исте болести примљен у одељење за заразне болести Универзитетске болнице Емори у Атланти. Брентли је радио као лекар у болници у близини либеријске престонице Монровије, док је Рајтболова била хигијеничарка у болничком блоку где се лече оболели од еболе.

САД ће послати најмање 50 медицинских стручњака у западну Африку. Високи амерички званичник за здравство изјавио је да је епидемија измакла контроли, али да се, ипак, може зауставити. Амерички лекар Кент Брентли, који је инфициран овим вирусом, опоравља се у болници после повратка у САД из Либерије.

Немачка лука, Хамбург, отворила је, у договору са Светском здравственом организацијом, врата свог Института за инфективне и тропске болести за оболеле од еболе, који допутују у Европу.

Нигеријске власти саопштиле су јуче да се еболом заразио и лекар у Лагосу, који је лечио оболеле Либеријце, што је други потврђени случај заразе том болешћу у Нигерији. Први Нигеријац заражен еболом, био је радник либеријског Министарства финансија Патрик Сојер, који је преминуо.

Грађани Монровије, главног града Либерије, блокирали су јуче главне путеве у граду, протестујући због тога што се тела преминулих од еболе остављају данима по кућама и улицама. У међувремену, либеријска влада наложила је да тела свих жртава еболе буду спаљена, због бојазни да би смртоносна болест могла да се рашири уколико тела буду покопана у насељеним областима.

Прочитајте још:

Грађани Србије за ЕУ!

Ваљево: Хаос међу напредњацима!

Званичници су, зато, изричито упозорили грађане да не дотичу преминуле, нити оне који имају симптоме те болести, да се не би заразили. Либеријска председница Елен Џонсон Сирлиф је прошле недеље најавила затварање школа и слање на једномесечни одмор државних службеника „који нису од суштинске важности“, како би се ублажила епидемија, од које је само у тој земљи досад умрло 227 људи.

Ебола је хеморагична грозница за коју нема лека, ни вакцине, а њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА