Најновије

Љубоморне колеге? Ево како да се заштитите

Не претерујте у хваљењу себе, будите тимски играч, на узвраћајте истом мером, а помоћ шефа потражите тек када понашање љубоморног колеге пређе сваку границу.
Љубичанственом краватом против канцеларијских аброва, фото: Аskmen.com

Љубичанственом краватом против канцеларијских аброва, фото: Аskmen.com

Чак 77 одсто људи доживело је неку врсту љубоморног испада на радном месту, показало је истраживање Универзитета Нотр Дам. Иако су жене прилично љубоморне на атрактивне колегинице, мушкарци се не замарају мушким колегама. Међутим, оба пола, како показује истраживање, подједнако завиде успешнијим колегама на послу. Љубомора је страх да ћемо изгубити некога или нешто, у овом случају реч је о угрожености на радном месту, а узрокује га пре свега несигурност – говори психолог Мирјана Кризманић. Таквог колегу лако је препознати, јер вреба тренутак када ћете направити и најмању грешку да би могао да вас унизи. Зато се потрудите да изградите однос с другим колегама и будите тимски играч, на кога увек могу да се ослоне.
Интересантно:(ВИДЕО) Напуштени совјетски затвор претворен у плажуПрочитајте неке од најлуђих теорија о ванземаљцима
Љубоморни колега можда ће вас оговарати иза леђа, али ће га надвладати ваша колегијалност према другима, тврде стручњаци. Такође, игноришите такве колеге јер, каже Марија Кризманић, завидни људи паметују и кад осете да су други слабији од њих, па то желе да преокрену у своју корист. Не враћајте истом мером, чак и ако вам је то тешко. Уместо тога, сагледајте њену-његову страну приче, тј. „ставите се у његове/њене ципеле“, па покушајте да му/јој помогнете. Уколико такво понашање пређе границу доброг укуса, поразговарајте с надређенима или потражите савет од њих, чиме ћете показати колики сте професионалац.
Анализирајте Претерано хвалисање може додатно да подстакне туђу завист. „Кад неко други добро обави посао, похвалите га, јер сте сви једнако заслужни за успех компаније“, закључује Мирјана Кризманић.
И „Правда“ је на Фејсбуку. Лајкујте нашу страницу и будите увек у току! Извор: 24сата.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА