Најновије

Суде се због ауторских права за "маjмунски" селфи

ЛOНДOН - Kоме припадаjу ауторска права за селфи коjи jе направио маjмун? Tо jе озбиљно питање коjе ће морати да се решава на суду.
Мајмунски селфи (Фото: Твитер)

Мајмунски селфи (Фото: Твитер)

фотограф Деjвид Слеjтер слика животиње, а тужио jе Википедиjу jер оваj саjт одбиjа да повуче селфи коjи jе помоћу његовог апарата направио jедан маjмун. Британски фотограф тврди да jе обjављивање ове фотографиjе учињено без његове дозволе и тражи одштету од 12.600 евра. Tоком боравка у Индонезиjи 2011, Слеjтеру jе макаки маjмун успео jе да отме фотоапарат и да направи неколико стотина фотографиjа, углавном очаjних, али jе jедан његов селфи, на коjем се цери, убрзо обишао свет. За Слеjтера нема недоумица: ауторска права за ову фотографиjу му по природи ствари припадаjу. "Tа слика припада мени. Aли, пошто jе маjмун притиснуо дугме и направио фотографиjу, они тврде да jе он власник ауторских права", навео jе озлоjеђени фотограф, преносе британски медиjи.
Прочитајте још:БЕСНИ СРБИ НАПАЛИ ФЕЈСБУК ПРОФИЛ ТИЈАНИНОГ УБИЦЕ: Смрт болеснику!Ево како ће Русија казнити Црну Гору због санкција!
За Википедиjу, реч jе о садржаjу коjе jе jавно власништво, jер фотографиjу ниjе направио човек већ животиња. "Да би могао да се позове на ауторска права, дотични фотограф jе морао барем да ретушира фотографиjу, али чак и у том случаjу могао би да добиjе само ауторска права за те измене, а не за оригиналну слику", наводи се у саопштењу интернет енциклопедиjе. "Немаjу никакво право да тврде да jе реч о jавном власништву", истиче Слеjтер у изjави за лист "Tелеграф". "Mаjмун jе можда притиснуо дугме, али jе цела инсталациjа моjе дело", закључио jе он. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА