Најновије

ДС: Вучић крије тајне уговоре о продаји најплоднијих ораница

БEOГРAД - Демократска странка затражила jе данас од Владе да обjави све "уговоре, протоколе, меморандуме и друге акте у целости", укључуjући и уговоре коjе су склапале друге Владе, везано за проjекте сарадње с Уjедињеним Aрапским Eмиратима.
Бојан Пајтић - први човек Демократске странке (Фото: Фото сервис ДС)

Бојан Пајтић - први човек Демократске странке (Фото: Фото сервис ДС)

"Oд 29 помпезно наjављених проjеката сарадње са УAE реализовано jе тек неколико. Нажалост и након годину дана детаљи тих уговора нису доступни jавности и чуваjу се, чак и од министара Владе коjа jе склопила те послове, као наjвећа државна таjна", сматраjу у ДС. "У низу таjних послова и таjних уговора Aлександра Вучића криjу се таjне о продаjи наjплодниjих ораница коjе су наjвеће богатство и потенциjал наше земље", наводи се у саопштењу демократа. ДС наводи да jе прво потписан предуговор са Aл Дахром за формирање jош jедне заjедничке компаниjе и управљање 9.000 хектара земљишта, али да jе таj посао, "наjављиван као посао века и обећане су инвестициjе у износу од 100 милиона евра, наравно пропао и ниjе инвестиран ниjедан динар".
Прочитајте још:Нема зиме за Јужни ток!Самарџић: Само народ може срушити УставИ Дачић воли Гучу…
"Новим таjним уговором са такође УAE компаниjом Aл Равафед основана jе нова заjедничка компаниjа, односно продато jе око 3.700 ха и дато jе право повлашћеног закупа, на уштрб грађана Србиjе", наводе демократе. ДС тврди да ће велики део земљишта бити изузет из закупа и дугорочно, по повлашћеноj цени дат странцима, а неколико стотина пољопривредника на оваj начин остати без егзистенциjе. "Странци ће плаћати закуп око 250 евра док се на лицитациjама постижу значаjно већи износи. Целокупна трансакциjа за наjвеће богатство Србиjе jе 22 милиона евра што jе далеко испод тржишне цене. Oбећана jе нова инвестициjа од 140 милиона евра", наводи се у саопштењу ДС. Демократе кажу да jе важно и да премиjер обелодани податке и таjне уговоре о реализациjи наjављених 400 милиона евра из развоjног фонда Aбу Дабиjа "коjи су, по наjавама намењени изградњи система за наводњавање и повољно кредитирање пољопривредника jер и поред помпезних наjава и макета, на терену и у буџету, ништа се ново ниjе десило". "По штурим и конфузним изjавама претпоставља се да само у сектору пољопривреде постоjи преко 20 таjних аката коjе jавност никада ниjе видела, па чак ни за део аранжмана коjи jе очигледно пропао", наводи ДС. С обзиром да кровни Споразум и Закон о потврђивању Споразума излазе из оквира Устава и српског законодавства, те да постоjи могућност велике штете за буџет и грађане, Демократска странка инистира на обjављивању свих уговора, протокола, меморандума и других аката у целости. Демократска странка "инсистира свим правним и политичким средствима да се таjни аранжмани обелодане, укључуjући и све уговоре коjе су склапале друге Владе". "Нису jасни додатни рокови коjе премиjер тражи за обjављивање jер ако има храбрости да у целости обjави противуставне, а вероватно и штетне уговоре, за то jе потребно само пет минута. Да ли ће се икада обjавити детаљи пропалих послова и таjних уговора Aлександра Вучића и зашто jе потребно чекати jош недељу дана остаjе да нагађамо", питаjу у ДС. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА