Најновије

Кери: Кина да буде уздржана око "ничијих острва"

МЈАНМАР - Амерички државни секретар допутовао је на регионални безбедносни форум у Мјанмару, са амбицијом да смири тензије око спорних територија у Јужном кинеском мору.
Џон Кери (фото Јутјуб)

Џон Кери (фото Јутјуб)

Очекује се да сукобљена гледишта земаља југоисточне Азије о полагању права на спорна острва у Јужном кинеском мору буду једна од главних тема форума. Џон Кери је најпре разговарао са министром спољних послова Вијетнама Фам Бин Мином, чија земља је умешана у бројне сукобе са Кином око спорних острва. Амерички званичници су навели да ће Кери позвати кинеске и остале политичке факторе умешане у територијалне спорове да смање тензије и наставе да раде на постизању споразума у вези са спорним територијама.
Прочитајте још:НА СВОЈУ РУКУ: Обама без одобрења Конгреса САД бомбардује исламисте у Ираку
САД позивају на замрзавање акција које би промениле статус кво на терену, попут заузимања такозваних "ничијих" острва. Вашингтон је навео да је његова позиција у спору неутрална, и да САД "не траже начин да матирају Кину", наводећи да се не ради о "бици супер сила". Пекинг је, међутим, до сада увек реаговао негативно на мешање САД у решење територијалних спорова у Јужном кинеском мору. Кина сматра да има историјско право на већину острва у том мору. Упркос томе, наводи агенција АП, Вашингтон нема намеру да одустане. "Кина је велика и моћна држава и има посебну одговорност да покаже уздржаност. Војна сила оставља снажан траг, и упозорава вас да веома пажљиво газите када сте у осетљивим подручјима", оценио је прошле седмице главни амерички дипломата за источну Азију, Дени Расел. Остали актери умешани у територијалне спорове у Јужном кинеском мору су Филипини, Тајван, Малезија и Брунеј. Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА