Најновије

Програмски садржаји у Гучи испуњени, све протиче без тешкоћа

ГУЧА, ЧАЧАК - Сабор у Гучи протиче без већих тешкоћа, посебно када се ради о безбедности и здрављу гостију, сви програмски садржаји су испуњени, а организатори данас, претпоследњег дана манифестације, очекују највећи број посетилаца.
Биће весело (Фото:ЈуТјуб)

Биће весело (Фото:ЈуТјуб)

Председник општине Лучани и Саборског одбора, Младомир Сретеновић рекао је на конференцији за новинаре, да је било неколико мањих проблема, али да све протиче у најбољем реду. "Јуче смо имали састанак са представницима Светске здравствене организације, који су задовољни мерама које предузимамо о здравственој заштити сабораша", навео је Сретеновић. Домаћин овогодишњег, 54. Сабора у Гучи књижевник Радомир Андрић рекао је да на тој манифестацији долази до сусрета народа и различитих култура, због чега свако може пронаћи нешто занимљиво. "Тако се упознајемо са другим и другачијим традицијама, а звук трубе и уметност превазилазе све границе", изјавио је Андрић, док је директор Сабора Адам Тадић напоменуо да су испуњени сви програмски садржаји, упркос променама у распореду због неповољне временске прогнозе.
Прочитајте јошВрњачка Бања нуди богат културни програм током августа
Тадић је подсетио да је певачица Светлана Ражнатовић синоћ одржала концерт на стадиону, за који је штампано 10.000 улазница, које су продаване у целој Србији и све продате по цени од 500 динара. Од целокупног износа, додао је Тадић, 20 одсто је намењено као помоћ поплављеним подручјима у Драгачеву. Данас је, осим традиционалне трубачке будилице, на улицама Гуче одржан дефиле учесника Сабора у пратњи културно-уметничких друштава, и импровизација старе драгачевске свадбе, а за 16 сати је, на теренима спортског центра, заказан хумаитарни турнир "Тројка из блока" За вечерас, у 21 сат, на највећој трубачкој фешти на Балкану, најављено је финално такмичење сениорских трубачких оркестара и концерт Дејана Лазаревића за 23 сата. Сабор, који је почео 6. августа, биће затворен сутра, наступима "Мањифика" у 20 сати и Мирослава Илића у 22 часа на стадиону у Гучи, која је "престоница трубе" од 1961. године када је први пут одржан Драгачевски сабор. Један је од највећих и најпосећенијих музичких фестивала на свету, најзначајнијих културно уметничких догађаја аутентичног народног стваралаштва, јединствене музике српских и балканских трубачких оркестара. Драгачевски Сабор трубача у Гучи нашао се на интернет страници популарног магазина "Нешнал џиографик" (Натионал Геограпхиц) међу 10 најбитнијих догађаја у свету . СЗО - Нема пропуста у организацији Сабора Представници Светске здравствене организације задовољни су стањем здравствене заштите у Гучи, изјавила је данас директорке чачанског Завода за јавно здравље Ана Мишовић и додала да за сада пропуста нема. Пошто се Сабор трубача у Гучи нашао међу 20 најмасовнијих догађаја у свету, Светска здравствена организација послала је мисију у ову драгачевску варошицу, која надгледа аспекте здравствене заштите на тој манифестацији. Према речима Мишовићеве, Гуча и фестивал “Егзит” у Новом Саду су под сталним надзором СЗО. “Њихова мисија прати догађаје који окупљају преко 20 000 људи, а у Гучи су обављени разговори са представницима локалне самоуправе и локалних здравствених установа, како би прикупили податке да ли је су приликом организације Сабора испоштовани сви критеријуми здравствене заштите посетилаца и учесника”, изјавила је она Тањугу. Поред лекара СЗО у мисији су чланови ЕСДС (Европског центра за контролу превенцију болести), канцеларије СЗО у Србији, Министарства здравља и ЗЗЈЗ Чачак. Они су обишли чачански ЗЗЈЗ, Дом здравља у Гучи, стационар и мобилне екипе, званични саборски камп, колективни смештај МУП-а и Центар за ванредне ситуације. “Њихов тренутни закључак је да су задовољни уоченим стањем и да пропуста у организацији нема”, истакла је др Мишовић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА