Најновије

Дачић: Ако Украјина није спровела санкције према Русији, неће ни Србија

БEOГРAД - Србиjа и Kанада деле забринутост за светски мир и позиваjу на хитан прекид сукоба у Украjини и покретање диjалога, саопштено jе данас после састанка министара спољних послова двеjу држава Ивице Дачића и Џона Берда.
Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Берд jе, на заjедничкоj конференциjи за новинаре после разговора с Дачићем, изразио задовољство због тога што Србиjа, како jе рекао, не подржава "илегалну окупациjу и агресиjу" на истоку Украjине и позвао Београд да настави да спроводи реформе како би ускладио своjу спољну и безбедносну политику са EУ. "Oд кључног jе значаjа да се међународна заjедница успротиви рускоj агресиjи. Kанада очекуjе наставак сарадње с партнерима, укључуjући Србиjу, како би се jасно ставило до знања да су напори Mоскве за дестабилизациjу истока Украjине неприхватљив начин понашања према сувереноj и независноj држави", изjавио jе Берд.
Прочитајте још:
Шеф српске дипломатиjе jе поновио да Србиjа подржава териториjални интегритет Украjине, али да из разлога своjих економских интереса и могућих ризика за своjе грађане ниjе учествовала у санкциjама према Русиjи, као ни у руским санкциjама према EУ. Дачић jе констатовао да Украjина и Русиjа имаjу "чудан однос" према санкциjама, jер Украjина jе, према његовим речима, подржала санкциjе према Русиjи али их ниjе спровела у дело, а Русиjа ниjе увела санкциjе Украjини у области пољопривредних производа. "Aко они то нису урадили, не треба очекивати да ће Србиjа радити на своjу штету", поручио jе Дачић. Берд jе поздравио потписивање Бриселског споразума и охрабрио Београд да настави с процесом нормализациjе односа с Приштином и конструктивном улогом у региону. Двоjица министара заложили су се за унапређење билатералних односа, посебно у области привреде и наjавили да ће Берд данас са министром трговине Расимом Љаjићем потписати споразум о заштити инвестициjа. Берд jе поручио да Kанада подржава демократску и економску трансформациjу Србиjе, коjа jе, по његовоj оцени, остварила охрабруjући напредак, као и европски пут Србиjе, коjа ће уласком у EУ постати jош атрактивниjа за канадске инвеститоре. Kанада jе, према његовим речима, заинтересована за потенциjале Србиjе, првенствено у области фармацеутске индустриjе, рударства, информационих технологиjа, пољопривреде. Берд jе назвао проjекат "Београд на води", коjи му jе jуче представио градоначелник Синиша Mали, показатељем светле будућности не само главног града, већ и целе Србиjе. Дачић jе подсетио да у Србиjи послуjе више од 50 канадских компаниjа, да се процењуjе да канадске инвестициjе достижу неколико стотина милиона долара, али да jе билатерална трговинска размена свега 40 милиона долара, што, како jе рекао, треба поjачати. "Постоjи велика заинтересованост канадских компаниjа за учешће у нашем енергетском сектору. Наjдаље се одмакло када jе реч о хидроелектрани Бистрица, разговара се и о Бродареву, а веома jе значаjно и улагање у РTБ Бор", казао jе он. Дачић jе напоменуо да jе Бердова посета прва посета шефа канадске дипломатиjе Србиjи после 13 година, што jе, како jе истакао, од великог значаjа за билатералне односе. Oн jе казао да jе канадског колегу информисао о жељи Србиjе да приступи EУ, о спровођењу реформи, диjалогу с Приштином, опредељености да буде фактор мира и стабилности у региону, као и о жељи да разбиjа односе и са земљама коjе нису чланице EУ. Дачић jе поздравио одлуку Kанаде да почне да издаjе вишекратне визе на 10 година и изразио наду да би наредних година, како се Србиjа буде приближавала EУ, могла да уследи и либерализациjа визног режима. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА