Најновије

Колико бисте ВИ добили када би се сав новац који постоји на свету равномерно поделио?

Када се запитамо колико новца циркулише читавим светом, или колико би сваки становник планете добио када би се тај новац равномерно расподелио, морамо да узмемо у обзир неколико фактора.
Mање него што изгледа на прави поглед (Квод.ху)

Mање него што изгледа на прави поглед (Квод.ху)

За почетак, знамо колико има људи на Земљи – процењује се око 7,25 милијарди. Сада морамо да утврдимо колико има новца. Пођимо од примера Сједињених Држава. Америчке Федералне резерве лане су испитивале колико је америчких долара у оптицају на читавој планети. Ту се мисли на стваран новац – кеш! – дакле, на све постојеће новчанице и кованице.
Прочитајте још:Шта да радите када вам банкомат „украде“ новац?Колико новца нам је доста да будемо срећни? Одговор ће вас изненадити
Из економског угла, ова количина означава се термином М0 залиха новца. Она укључује све новчанице и кованице на свету: све оне скривене у сламарицама, заборављене по џеповима, као и новац у трезорима банака и на улицама. Апсолутно САВ КЕШ. Према подацима Федералних резерви САД, у јулу прошле године вредност М0 залиха (америчких долара, не и осталих валута) била је 1,2 билиона долара. Или у бројкама: 1.200.000.000.000 долара. Али, сетите се да је у оптицају више новца него што га заиста постоји у кешу. Новац кола кроз наш економски систем и тако мултипликује своју вредност. На пример:
ви имате 1 динар тај 1 динар ставите на свој текући рачун у банци банка позајми тај динар неком другом (да му кредит) тај неко узме 1 динар и купи неку робу од вас ви опет имате 1 динар У КЕШУ, плус онај 1 У БАНЦИ – укупно 2 динара!
На тај начин је од 1 динара у кешу практично настало 4 динара у оптицају. Када је време економског просперитета, новац се више креће кроз систем и више га има у оптицају. Када је криза, ви немате онај 1 динар да га ставите на текући рачун, банка нема 1 динар да га позајми неком, а тај неко нема новца да купи робу од вас. Мање новца је у оптицају. Зато морамо да, осим укупне количине кеша, израчунамо и додатне количине новца у оптицају (новац на текућим и штедним рачунима грађана, новац у фондовима…). Као што видите, рачунање укупне количине новца само у САД је веома компликован посао, а можете тек да замислите колико је задатак тежак на нивоу читавог света. Ипак, упорни људи одувек постоје, па пожелимо добродошлицу у нашу причу господину Мајку Хјуиту, уредника економског блога ДолларДазе.цом. Он је у децембру 2010. године израчунао да стварна количина кеша на Земљи износи 5,2 билиона у доларској противвредности, док је „невидљива“ количина, она на екранима банкарских компјутера, износила 75 билиона!
И ту долазимо до завршнице нашег прорачуна: 1) када би се сав постојећи кеш на свету (5,2 билиона долара) подједнако поделио свим становницима света (7,25 милијарди), свако би добио приближно по 717 америчких долара 2) када би се вредност свог новца у оптицају широм света (75 билиона долара) подједнако поделила свим становницима света (7,25 милијарди), свако би добио приближно по 10.344 америчка долара.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА