Најновије

Митови о здрављу у које готово сви верујемо, а далеко су од истине!

Многа правила о здрављу знамо, чини нам се, одувек, иако је наука доказала да нису исправна. Често се та правила и разни митови преносе с колена на колено, а како данас живимо у времену које омогућава информацијама да се шире изузетно брзо, права је мистерија зашто људи и даље вреују у те приче. Ево 1о најчешћих митова о здрављу који немају никакву потпору у науци.
Мањак воде може да доведе до дехидрираности, али исто тако и превише воде може да вам наштети. (Фото: cleanwateraction.org)

Мањак воде може да доведе до дехидрираности, али исто тако и превише воде може да вам наштети. (Фото: cleanwateraction.org)

1. Од хладног времена можете да се разболите Ово је најстарији мит, који није у потпуности неисправан. Наиме, много је већа вероватноћа да ћете се разболети ако се налазите у топлом стану са особом која је заражена, него ако изађете напоље без рукавица и капе. Клица је клица, и не занима га да ли је топло или хладно. Међутим, многе студије су показале да смањење телесне температуте доводи до слабљења имунитета, па тако људски организам постаје склонији разбољевању. Дакле, сама хладноћа неће учинити да се разболите, за то су задужене бактерије и вируси, али може да олакша пут овим невидљивим непријатељима. 2. Ако седите близу ТВ-а оштетићете вид Вероватно вам је мама говорила да не треба да седите превише близу тв екрана, јер ћете оштетити вид. Научници тврде да у овоме нема много истине. Једина светлост за коју је научно доказано да може да оштети вид јесте сунчева, или ласерска. Међутим, ако седите преблизу екрана, то доводи до бржег замарања очног мишића, што даље може да доведе до главобоље, али не и до трајног оштећења вида. 3. Не пливајте сат времена после јела Многи људи ће сачекати најмање сат времена после оброка, пре него што се "бућну" у базен, колико год да је врело напољу. Ово је још један мит којем нас уче од малена, а не постоје никакви научни докази за то. Наравно, свака физичка активност се теже изводи када вам је пун стомак, па ако планирате да спортски испливавате дужине на олимпијском базену - сачекајте сат. Али, ако желите да ускочите и базен и мало се испливате са друштвом, нема потребе да се суздржавате. Барем наука не нуди никакве доказе који би могли да потпоре ту тврдњу. 4. Мождане ћелије се регенеришу Људи су вревали у то да једном изгубљене мождане ћелије никада неће моћи да се регенеришу све до 1998. године, када је доказано управо супротно. Међутим, будући да је ово новије откриће, већина људи и даље сматра да се "паметне" ћелије не регенеришу. Научници са "Сталк" института у Калифорнији тврде да се центри за учење и меморију производе нове ћелије. То откриће је постала велика мотивација за откривање лека за Алцхајмерову болест. 5. Масна храна и чоколада доводе до акни Драге жене, ово није истина. Иако су се многе студије бавиле управо вом темом, не постоје никакви докази који би могли да доведу чоколаду у везу са акнама. Нарано, доказано је да масна храна може да зачепи поре, што даље може да доведе до бубуљице ту и тамо. Али не и акне. Доказано је да су акне повезане са хормонским променама у телу, а не са чоколадом. 6. Потребно је седам година да би се сварила жвака Сигурно вам се некад десило да прогутате жваку. Могуће да су вам тада рекли како ће вашем телу требати пуних седам година да свари то парче жвакаће гуме. Али, не постоје докази за то. Заправо, жвака се уопште не вари! Она спада у оне материјале који само прођу кроз ваше тело, без неког задржавања. Дакле, не брините, та жвака је одавно напустила ваше тело.
Прочитајте још:Мало алкохола и здраве животне навике користе срцуПАЖЊА: Ових шест ужаса једемо сваког дана а да нисмо тога ни свесни!
7. Добићете артритис од пуцкетња зглобовима Пуцкетање зглобовима је нервозна навика коју има 25-50 посто популације, а сматра се да то чешће раде мушкарци него жене. Када пуцкате зглобовима, испуштате ваздух који је ту заробљен, који се поново нагомилава и можете поново да пуцкате за око 15 минута. Не постоје никакви докази да ово може да доведе до артритиса. У екстремним случајевима пуцкетање доводи до оштећења хрскавице, па чак и до прелома, али не и до хроничних болести. 8. Кафа ће вас отрезнити Ништа, па чак ни чаробна кафа, вас неће отрезнити тек тако. Ако мислите да ћете моћи да седнете за волан иако сте попили коју чашицу више, само зато што сте попили јаку кафу, размислите поново. Кафа не може да вас отрезни и не може да промени садржај алкохола у вашој крви. Али, када попијете кафу, осећате се одморније у будније, па зато људи често мисле да су се "отрезнили". Међутим, рефлекси су вам и даље успорени, зато боље позовите такси. 9. Треба пити осам чаша воде дневно Можете слободно да пијете осам чаша воде дневно, али вам то није увек неопходно. Заправо, једна од првих студија која је закључила да је ово идеална количина воде била је спонозорисана од стране фабрике која производи минералну воду. Истина је да треба да пијете онолико колико је вама потребно. Не треба да се наливате само зато што је неко истраживање тако рекло. Мањак воде може да доведе до дехидрираности, али исто тако и превише воде може да вам наштети. Идеално би било да на сваких 1.000 унетих калорија попијете литар воде. 10. Користимо само десет посто мозга Сигурно сте чули за овај мит. У неким слуачевима, људи тврде да користимо и мање од 10 посто. Иако ово можда и јесте истина, ниједна студија никада није потврдила ову теорију. Није у потпуности јасно чак ни одакле потиче овај мит, који је прилично стар. Један од аргумената протв овог мита гласи - ако користимо само мали проценат мозга, зашто онда повреда на било ком делу мозга доводи до промене у раду читавог мозга? Извор: Блиц жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА