Најновије

Порошенко: Источним регионима специјални статус

KИJEВ - Председник Украjине Петро Порошенко рекао jе данас да источни региони остаjу саставни део Украjине, нагласивши да разговора о федерализациjи неће бити, али jе истовремено наjавио да ће парламенту упутити нацрт закона о давању специjалног статуса неким областима у источним регионима Украjине.
Порошенко (Фото: Званични Твитер профил)

Порошенко (Фото: Званични Твитер профил)

Порошенко jе, на проширеноj седници украjинске владе, истакао да мировна мапа пута потписана прошле седмице између Украjине и проруских сепаратиста чува концепт суверене, уjедињене земље у њеним садашњим границама. "Протокол (потписан у Mинску прошлог петка) предвиђа обнављање и очување украjинског суверенитета на целоj териториjи Донбаса (у источноj Украjини), укључуjући и оне под контролом бораца", рекао jе украjински председник, пренела jе агенциjа Роjтерс. "Нема и не може да буде разговора о федерализациjи или неког отуђења (у регионима под контролом проруских снага)", истакао jе Порошенко. "Закон о привременоj самоуправи у поjединим дистриктима региона Доњецка и Луганска предвиђа статус коjи држи те регионе у Украjини", рекао jе украjински председник. Aгенциjа AфП jе пренела да jе Порошенко на седници владе истакао да источни региони, у коjима су проруски сепаратисти прогласили своjе републике, остаjу део Украjине, додавши да jе тамо "рат за независност и интегритет" земље. "Украjина неће направити никакве уступке у вези њиховох териториjалног интегритета", нагласио jе украjински председник. Mеђутим, заменик премиjера самопроглашене Доњецке Народне Републике Aндреj Пургин нагласио jе да проруски активисти намераваjу и даље отцепљење. "Не разматрамо останак у Украjини", рекао jе Пургин францускоj агенциjи. Порошенко jе рекао да jе Русиjа вратила наjвећи део своjих снага коjе су биле на истоку Украjине на руску териториjу, чиме су повећане наде за мировни процес, пренела jе агенциjа Роjтерс. "Према последњим обавештаjним информациjама коjе сам добио, 70 одсто руских воjника се вратило преко границе", рекао jе Порошенко. "Tо jача наше наде да мировне инициjативе имаjу добре изгледе", рекао jе украjински председник. Mосква негира да jе слала своjе воjнике на исток Украjине и негира, такође, да jе наоружавала проруске снаге.
Прочитајте још: Путин: Користе Украјину да оживе НАТО
Порошенко jе рекао да jе од почетка примене примирjа, 5. септембра, ослобођено око 700 украjинских воjника коjе су биле заробиле проруске снаге током оружаних сукоба на истоку Украjине. Oко 500 украjинских воjника jош увек чека да буде ослобођено, рекао jе Порошенко, пренела jе агенциjа Итар Tас с. Порошенко jе указао на потребу одржавања консултациjа са званичницима OEБС и специjалном групом посматрача да би се тоj организациjи омогућило праћење спровођења примирjа свих страна. Украjински председник рекао jе да jе обуставу ватре на истоку Украjине тешко очувати jер "терористи покушаваjу све време да провоцираjу" киjевске снаге, али да се, ипак, ситуациjа на терену драстично променила, пренела jе агенциjа AфП. "Ситуациjа се радикално променила на фронту. Пре обjављивања примирjа, Украjина jе свакодневно губила животе на десетине своjих хероjа", рекао jе Порошенко. Француска агенциjа навела jе да jе више од 2.700 људи убиjено у петомесечним сукобима од како jе дошло до побуне на истоку Украjине у априлу и да jе пола милиона људи због сукоба било приморано да напусти своjе куће. Порошенко jе потписао данас закон коjим се отвара пут за увођење економских санкциjа против компаниjа и поjединаца. Закон, усвоjен у парламенту у августу, ће, како се очекуjе, да погоди компаниjе и поjединце у Русиjи за коjе се сумња да подржаваjу и финансираjу проруске активисте коjи се боре против украjинских снага на истоку Украjине. Влада jе већ припремила листу са 172 држављана Русиjе и других земаља као и 65 руских компаниjа, укључуjући нафтну компаниjу "Гаспром", коjима могу да буду уведене санкциjе због "финансирања тероризма". Украjински председник наjавио jе да ће идуће седмице поднети парламенту нацрт закона коjим ће дати специjалан статус неким областима у регионима Доњецк и Луганск, а коjе су тренутно под контролом проруских активиста, пренела jе британска агенциjа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА