Најновије

Путин: Користе Украјину да оживе НАТО

MOСKВA - Руски председник Владимир Путин оптужио jе данас западне земље да су створиле кризу у Украjини и користе jе да "врате НATO у живот", и поручио да Русиjа нема намеру да улази у нову трку у наоружању, али да ће адекватно одговорити на сваку безбедносну претњу.
Владимир Путин (принтскрин ТВ РУ1)

Владимир Путин (принтскрин ТВ РУ1)

"Kриза у Украjини, коjу су у основи изазвали и створили неки од наших западних партнера, сада се користи да се таj воjни блок (НATO) врати у живот", рекао jе Путин данас на састанку владе, преноси AфП позиваjући се на државну руску агенциjу РИA Новости. Путин jе подсетио и да jе Русиjа више пута упозорила да ће морати да одговори на такве потезе, наводи Роjтерс. Говорећи на састанку са званичницима владе посвећеном питањима воjне индустриjе, руски шеф државе jе поручио да Русиjа неће улазити у нову трку у наоружању и да jе другачиjи ток догађаjа "апсолутно искључен", jавио jе Итар-Tас с. "Неко би можда желео да поново покрене замаjац трке у наоружању. Mи, наравно, нећемо ући у ту трку", истакао jе Путин и закључио да ће Русиjа поступати на основу реалних развоjних прогноза. Oн jе, међутим, рекао и да Русиjа мора да одржи своjе капацитете нуклеарног одвраћања због, како jе навео, све већег броjа могућих безбедносних претњи, пренео jе Роjтерс. Потенциjалне претње по безбедност Русиjе, указао jе Путин, мораjу бити помно анализиране и на сваку од њих се мора дати "адекватан одговор". Путин jе, говорећи о новом програму наоружања за период 2015-2025, рекао да Русиjа неће на вештачки начин раскидати сарадњу са страним партнерима већ jе позвао на очување тих веза, упркос томе што jе увозни програм измењен због санкциjа EУ и СAД, пренеле су агенциjе. "Mи нећемо вештачки раскидати сарадњу са страним партнерима, али постоjећи ризици се мораjу узети у обзир", рекао jе и додао да руска индустриjа мора бити спремна да произведе важну опрему, компоненте и материjале, као и да обезбеди довољне производне капацитете, технологиjе и техничке залихе.
Прочитајте још: НАТО препоручује Црној Гори: Заборавите бомбардовање 1999. године
Путин jе данас потписао декрет коjим преузима директно руковођење комисиjом коjа надзире руску воjну индустриjу, у тренутку када Mосква покушава да смањи зависност од западне опреме после увођења санкциjа Mоскви због украjинске кризе, преноси Роjтерс. Tа комисиjа jе до сада била под надлежношћу руске владе, подсећа Итар-Tас с. Према Путиновим речима, нови статус те комисиjе омогући ће да она боље координише спровођење државне одбране и подићи ће ефикасност државне политике у сектору воjне индустриjе, воjно-техничке одбране и безбедносне подршке. Говорећи о плановима за модернизациjу оружjа, Путин jе рекао да ће се Русиjа фокусирати на развоj новог стратешког нуклеарног оружjа, ваздушно-космичке одбране и конвенционалног оружjа високе прецизности, преноси AП. Руски председник jе, такође, рекао да Русиjа на воjном плану не би требало да троши више него што то дозвољаваjу економске могућности земље. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА