Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) Шиптарски кољачи са Косова каче фотке са језивим призорима из Сирије!

ПРИШТИНА - Према писању италијанских медија на стотине бораца са Косова и Метохије учествује у терористичким акцијама паравојне формације Исламска држава.
Језиви злочини (Фејсбук)

Језиви злочини (Фејсбук)

РТС цитира италијански лист “Л’Еспресо“ који истиче да је са територије јужне српске покрајине погинуло 16 људи који су се придружили трупама екстремних исламиста, да је један страдао у самоубилачкој акцији, док је на десетине ухапшено у Ираку и Сирији. “Л’Еспресо“ наводи примере двојице становника Косовске Витине, 24-годишњег Ментора Зејнулахуа и осам година млађег Албанца који су ухапшени на аеродрому у Тирани приликом покушаја да се пребаце у Истанбул. Лист Косово назива најмлађом европском републиком, а као претходне догађаје “српске злочине и НАТО бомбе“. Нова граница је исламски радикализам, а нови непријатељи су неверници. У региону у коме је ислам научио да живи заједно са осталим религијама и где је увек показивао своју толерантну страну, фундаментализам показуке да се дубоко укоренио у етничком мозаику који је направио Тито“, наводи “Л’Еспресо“. Италијански дневник такође наводи да се терористичке ћелије финансирају од стране невладиних организација из Саудијске Арабије, Енглеске и Турске, а да их углавном чине бивши борци Ослободилачке војске Косова. Доказ да има више од 43 албанских држављана у ИД, колико је навела влада у Тирани, је и то да је извесни Блерим Хета, рођен и одрастао у Немачкој, у самоубилачком нападу у Багдаду убио 52 полицајца, те да је проглас ИД о калифату преведен и на албански језик.
Прочитајте још:

МЕГАПРОЈЕКАТ: Русија и Кина заједно граде велику луку у Јапанском мору

БРЕНТОН: Запад је залутао у украјинској шуми, а боји се руског вука којег је разљутио

Као начин регрутовања, углавном тинејџера, наводи се интернет, а доказе о злочинима које чине, џихадисти постављају на друштвене мреже, што је био случај и са Лавдримом Мухаџеријем, наводним командантом Балканске бригаде ИД. “Л’Еспресо“ као највећи проблем наводи то што по повратку на Косово џихадисти не могу да одговарају за злочине јер не постоји одговарајућа законска процедура. Такође, као куриозитет се наводи да су Мухаџери и Хета радили у Бондстилу, америчкој бази на Косову. База се налази се у близини Урошевца који се наводи као главна регрутна тачка за џихадисте, а лист напомиње да је српска тајна служба 2003. године установила да се у хотелу Лион налази седиште исламсне невладине организације“Релиф“ која је регрутовала децу без родитеља за извођење самоубилачких акција. Недавно је на Косову и Метохији ухапшено преко 40 лица за које се основано сумња да су планирали терористичке акције као чланови Исламске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА