Најновије

Незапамћена еколошка катастрофа у Србобрану, грађани ризикују...

Површина реке Криваје код Србобрана јутрос је осванула потпуно прекривена угинулим рибама. Како портал Дневно.рс сазнаје, сумња се да је кривац за ову еколошку катастрофу једна од локалних фарми.
Илустрација, фото: The Windsor Star

Илустрација, фото: The Windsor Star

– Површина Криваје у једном рукавцу прекривена је угинулим рибама, а сумњамо да је загађивач Матић фарма на суботичком путу. Међутим, не могу ништа да тврдим, то закључујем само на основу ранијих догађаја – каже Драган Курјачки из Еколошког покрета Србобран. Он инсистира на томе да се загађивачи не знају, да су у питању само претпоставке које су настале на основу догађаја из прошлости и да ће све бити јасно тек када буду били познати резултати анализе воде. Он је за овај портал дочарао јутрошњи призор са реке Криваје, који је, најблаже речено - језив. – Рибе плутају по реци. Десио се велики помор, на површини од неколико стотина метара квадратних. То је рукавац реке Криваје, да није рукавац, рибе би са Кривајом одлазиле даље. Има различитих риба, и оних малих али и тешких преко килограм – објашњава он. Најјезивије од свега је то што људи из околних места долазе на обалу Криваје и ту рибу односе са собом.
Не пропустите:Ко хоће у Европску Унију, мора да поштује ЛГБТ права!Српска војска добија прву жену генерала
– Ипак смо ми сиромашно друштво. Људи сада долазе и купе ту рибу. Ја не знам шта ће они са њом радити, да ли ће хранити стоку, да ли ће је сами јести, да ли ће препродавати. Та риба сигурно није безбедна – тврди Курјачки. Он открива и де су се овакве ситуације и раније дешавале. – Преко старих лагуна, које нису адекватно обезбеђене догоди се овакво загађење. Лагуне су спојене са Кривајом. Када дође до суша све прелива из лагуна и одлази у реку. По мирису, по пени која се тамо види, то је моја претпоставка. Њима се то константно дешава. Они плате неку казну, па им се то поново деси. Не може, треба затворити фарму ако се то понавља – инсистира он. Надлежна општинска инспекторка Нада Нађ изашла је на терен и о читавом случају обавестила Покрајински секретаријат за водопривреду. Анализе воде тек треба да буду урађене како би се утврдило ко је одговоран за еколошку катастрофу. Извор: Дневно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА