Најновије

Папа Фрања: Трећи светски рат се данас води постепено!

ВАТИКАН – Поглавар Римокатоличке цркве Фрања је на војном гробљу Редипуља на северу Италије, осудио све ратове као „лудило”, јавиле су агенције.
Папа (Фото: ЈуТЈуб)

Папа (Фото: ЈуТЈуб)

Папа је на гробљу, у оквиру обележавања 100. годишњице почетка Првог светског рата, одао пошту погинулима у свим ратовима. Церемонији су присуствовали загребачки надбискуп кардинал Јосип Божанић, бечки надбискуп кардинал Кристоф Шенборн, бројни бискупи из Аустрије, Хрватске, Словеније и Мађарске, као и хиљаде верника, упркос лошем времену и киши.
Прочитајте још: Нове варнице на украјинском фронту и међусобне оптужбе!
„Рат уништава. Рат све изобличи, чак и братске везе. Рат је лудило, његов план развоја је уништење”, рекао је папа, критикујући покретање оружаних конфликата због економских интереса индустрије наоружања и индиферентност људи. Он је говорио и о томе да се данас „трећи (светски) рат” води „постепено, кроз злочине, масакре, уништавање” и да су и данас бројне жртве „интереса, геополитичких стратегија, похлепе за новцем и моћи”. На гробљу Редипуља, једном од највећих на свету, на северу Италије, сахрањено је 100.000 погинулих у току Првог светског рата. На италијанском фронту је између 1915. и 1917. у долини реке Соче било 12 битака у којима је погинуло око 600.000 аустроугарских и италијанских војника. Папина посета гробљу Редипуља има и личну димензију будући да је у италијанској офанзиви против Аустроугарске учествовао и деда римокатоличког поглавара. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА