Најновије

Сви адвокати у Србији од среде штрајкују!

БЕОГРАД - Скупштина Адвокатске коморе Србије одлучила је да се од среде, 17. септембра сви адвокати у Србији придруже обустави рада, коју су у среду започели београдски адвокати, због незадовољства повећањем паушалних пореских обавеза и положајем адвокатуре, тврдећи да им је угрожен уствани и законски положај.
Штрајк! (Фото: houseoftens.be)

Штрајк! (Фото: houseoftens.be)

Београдски адвокати настављају обуставу рада, а остали из Србије ће почети у среду како би до тада обавеститли судове о својој одлуци, рекао је Тањугу председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић и најавио да ће обустава рада трајати док се не усвоје захтеви адвокатуре. То значи да адвокати неће долазити на суђења, истраге, саслушања у полицији или тужилаштву у случајевима где је по закону неопходно присуство браниоца, нити ће обављати друге правне послове, сем оних који су везани за рокове као што је писање жалби, или ванредних правних лекова. На данашњој скупштини Адвоката је одлучено и да се сви адвокати повуку из свих радних група министарстава у Влади Србије, као и радних тела за стручну помоћ у приступним преговорима за придружење Европској унији у поглављима 23 и 24, као и да се повуку из чланства у Високом савету судства и Државном већу тужилаца. Такође је препоручено адвокатима да не учествују у поступцима пред јавним бележницима. Скупштина адвоката је затражила и смену министра правде Николе Селаковића због незадовољства поступком усвајајања Закона о јавним бележницима и избора јавних бележника у Србији.
Прочитајте још:Данас и сутра се одлучује о смањењу плата, пензија и минималној цени радаСкандал: ЛГБТ екстремисти снимали децу за свој пропагандни спот!
Управни одбор АКС ће о свом незадовољству и, како тврде адвокати, дискриминацији адвокатуре у Србији, обавестити Међународну унију адвоката. Препоруке које су усвојене на скупштини донела је XВИИ Конференција адвоката Србије којој је данас у Дому синдиката присутвовало преко 700 адвоката. Став конференције је да ово што се дешава са адвокатуром није случајно и да удари тек следе, те да се све ради како би се срозао углед те професије коју има у друштву, рекао је Шошкић. Адвокатура је незадовољна повећањем паушалних пореских намета, као и одредбама Закона о јавном бележништву који, како тврде, адвокатима одузима право да сачињавају уговора о промету неопокретности, док се за остале уговоре грађани могу за састављање обратити адвокату али морају опет да га носе код јавног бележника ради састављања у законом прописаној форми. Грађани неће желети да два пута плаћају за исти угоровор, јер закон није предвидео да ће накнада јавном бележнику бити симболична уколико је уговор сачинио адвокат, наводи се у саоспстењу објављеном на сајту АКС, у ком се наводе и други разлози незадовољства адвоката тим законом. Адвокати су зато прошле седмице поднели иницијативу Устваном суду Србије ради утврђивања неуставности и незаконитости тих одредби. Према ставу београдске адвокатуре, закључење уговора о промету непокретности представља вид пружања правне помоћи, а коју према Уставу пружа адвокатура, док су нотари овлашћени за пружање услуга што, како тврде, није правна помоћ. То изазива незадовољство адвоката, јер има реперкусије и на материјално стање адвокатуре која је већ у тешкој ситуацији због поменутих пореских намета. Адвокати који паушално плаћају порез су незадовољни вишеструким повећањем пореских обавеза и траже од Министарства финансија да стави ван снаге пореска решења којима су им намети ове године, како тврде, повећани за 40 одсто, а у неким случајевима и од 100 до 300 одсто. Адвокати траже да порез плаћају по решењима за 2013. годину. Београдски адвокати у среду су поново обуставили рад због незадовољства повећањем паушалних пореских намета, због чега су претходна три дана одлагана суђења и друге процесне радње у судовима у главном граду, иако је Министарство правде изразило спремност за решавање тог проблема и позвало адвокатуру да не ступа у штрајк. За наредну седмицу планиран је састанак министарстава правде, финансија и адвоката ради преговора о решавању питања пореских обавеза. Адвокатура у главном граду штрајковала је 15 дана почетком лета због незадовољства повећањем пореских обавеза.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА