Најновије

Погубљени новинар Британац, хрватски зет!

Док су лидери САД, Велике Британије и Француске, Барак Обама, Дејвид Камерон и Франсоа Оланд оштро осуђивали погубљење Британца Дејвида Хејнса (44), обећавајући да ће пронаћи убице и привести их правди, а испред куће Драгане Продановић, супруге убијеног хуманитараца у Сиску, полиција је заустављала свакога ко је желео да се приближи, а она није желела да даје изјаве.
Хрватски зет (Принтскрин: Јутјуб)

Хрватски зет (Принтскрин: Јутјуб)

Хејнс, који је више од годину и по дана провео у заробљеништву у Сирији, раније је радио на подручју бивше Југославије. Другу супругу Драгану упознао пре десетак година када је дошао у Хрватску. Радио је за немачку хуманитарну организацију и најчешће је путовао на релацији од Сиска до Книна. Када се оженио, са супругом је основао властиту фирму и добили су ћерку која сада има четири године. Комшије из улице Мије Горичког запрепашћене су вестима и сви до једног хвале сисачког зета. Кажу да је био миран и повучен човек, брижан према деци. Са првом супругом има четрнаестогодишњу ћерку, а оне живе у Шкотској.
Прочитајте још:
Пошто је отет у Сирији, где је радио за француску агенцију за техничку помоћ и сарадњу, у његовој породици у Сиску владало је узнемирење. Апел да буде пуштен упутила је и његова старија ћерка, а за њега се заузео и брат Мајк. Супруга Драгана покушала је све преко дипломатских канала, Сишчани су били уверени да ће на крају бити пуштен, па се вест о окрутном убиству у малом граду, који се у недељу борио и са поплавама, брзо проширила. Иако се породично смирио у Сиску, Хајнес, који је својевремено 12 година служио у ваздухопловству, стално је имао потребу да се бави се хуманитарним радом. Пре три године отишао је у Либију, помажући људима са инвалидитетом, а радио је и као мировни посматрач у Јужном Судану. У Сирији се бавио логистиком у избегличком кампу у Атмеху, на граници са Турском. Хуманитарни рад, упркос опасностима, Хајнеса је неодољиво привлачио, иако су му чланови нове породице у Сиску знали говорити да је то изразито опасно и да као отац двоје деце мора да буде опрезнији. Једина вест коју је породица добила била је од Француза који је био отет заједно са Хајнесом, а потврдио је да га отмичари даноноћно муче. Британски ТВ канал Скај њуз пренео је поруку Хејнса, дату, како се верује, под принудом, док је иза њега стајао човек у црном, који је говорио са британским акцентом. Хејнс је одговорност за погубљење ставио на британског премијера, због обећања да ће испоручивати ирачким Курдима оружје ради борбе против радикалних исламиста. - Ушли сте добровољно у коалицију са САД против ИД... следећи тренд наших британских премијера који не могу да нађу храбрости да кажу „не“ Американцима... Нажалост, на крају британски народ плаћа цену себичних одлука нашег парламента - рекао је Хејнс, који је после америчких новинара Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа, трећа жртва ИД. САД су „категорички“ осудиле варварско убиство, док је британски премијер Дејвид Камерон погубљење британског заробљеника рођеног у Шкотској назвао актом чистог зла: - Учинићемо све што је у нашој моћи да пронађемо те убице и осигурамо да се суоче са правдом, колико год то буде морало да траје - рекао је британски премијер. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА